Няма особено големи шансове БСП да състави редовно правителство с

...
Няма особено големи шансове БСП да състави редовно правителство с
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Редовно правителство с мандат на БСП е ма...

Няма изключително огромни шансове Българска социалистическа партия да сформира постоянно държавно управление с третия манда т и да отговори на основните пред България провокации. Тезата разви Надежда Йорданова от “Демократична България ” преди да стане ясно, че президентът Румен Радев връчва третия мандат на Българска социалистическа партия. В отговор на журналистически въпрос някогашният министър на правораздаването съобщи, че органите на трите партии ще решат по какъв начин да действат при мандат за социалистите. “С Българска социалистическа партия имаме доста съществени разлики във връзка с войната в Украйна и ограниченията, нужни за ограничение на съветското въздействие в България. Едва ли бихме подкрепили ръководство с техен мандат ”, съобщи националният представител. 

Йорданова акцентира още, че ново отсрочване на промените, нужни за присъединението на България към Шенген и Еврозоната, както и за асимилиране на средства по Плана за възобновяване и резистентност, може да се окаже съдбовно.

“Шенген е от извънредно значение за дотъкмяване на интеграцията на България. Без дълбока промяна на прокуратурата и без отчетност на основния прокурор, няма по какъв начин да се присъединим. Реформите би трябвало да се случат в този момент, тъй като към този момент сме натрупали съществено закъснение ”, предизвести Йорданова. Според нея за България е изключително значимо да бъде част от клуба на тези държави-членки, които взимат най-значимите стопански решения в Европа. 

По-рано през седмицата парламентарната правна комисия отсрочи гласуването на законопроектите на “Демократична България ” и Министерския съвет, които оферират механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници, както и за възстановяване на досъдебното произвеждане.

“Притеснително е народни представители да се опасяват от стадия, в който с гласуването си да покажат каква тъкмо позиция вземат. Впрегнаха се всички старания, с цел да не стигнем тъкмо в този момент досега, в който всеки да съобщи каква теза поддържа и на чия страна е ”, разяснява Йорданова. В отговор на рецензия на заместник-главния прокурор, че препоръчаният законопроект е противоконституционен, националният представител напомни други два случая, при които решения на Конституционният съд отхвърлят обвиняванията на прокуратурата. Йорданова акцентира, че законопроектът за механизмът за следствие и търсене на отговорност от  главния прокурор е минал през дълго и необятно публично разискване. 

По отношение на проблема с даренията на чиновници на Nexo за “Да, България ” Йорданова съобщи, че в случай че се открият нарушавания след изясняването на всички условия, партията ще върне парите. Тя съобщи, че всички дарения за политическата мощ са оповестени, декларирани и одитирани съгласно закона. “Когато се вършат дарения за финансиране на предизборна акция, се заявява само произходът на средствата.  Работодателят, служебно състояние, други обстоятелства и условия не се заявяват, тъй че ние все още на даренията или пък даже на по късен стадий няма по какъв начин да разполагаме с тази информация за нашите донори ”, обясни депутатът. Йорданова уточни, че към сегашния миг няма даже изказване за някакво нарушаване от страна на представляваната от нея партия. “Просто нормалното навръзване на внушения, които основават противоположното виждане. Тя напомни казусът от 2019-а, когато още веднъж в навечерието на локалните избори още веднъж е имало внушения, че “Да, България ” е забъркана в приключването на персонални данни от Национална агенция за приходите.  

“Впоследствие стана ясно, че нямаме безусловно нищо общо с този случай ”, акцентира Йорданова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР