Няма нерешими проблеми между Турция и Гърция. Това заяви днес

...
Няма нерешими проблеми между Турция и Гърция. Това заяви днес
Коментари Харесай

Ердоган след срещата с Мицотакис: Няма нерешими проблеми между Турция и Гърция

Няма нерешими проблеми сред Турция и Гърция. Това съобщи през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган на взаимна конференция с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в Анкара, предава държавната турска телевизия ТРТ-Хабер.

Ердоган посочи, че проблемите с Гърция може да бъдат позволени посредством разговор. 

Президентът на Турция през днешния ден посрещна гръцкия министър-председател с публична гала в президентския комплекс Бештепе, съобщи Българска телеграфна агенция.

" За нас е наслаждение да бъдем домакини на Мицотакис в Анкара ", уточни турският държавен глава. 

Имаме съглашение да поддържаме каналите за разговор отворени. Днес имахме доста откровена и градивна среща с министър-председателя на Гърция. По време на диалозите ни обсъдихме проблемите в турско-гръцките връзки. Имаме волята да позволяваме проблемите посредством разговор, сподели Ердоган.

Той посочи, че Анкара и Атина имат за цел да усилят двустранния си стокообмен до 10 милиарда $.

Очакваме позитивната атмосфера в нашите връзки да способства за подобряването на правата на турското малцинство и на нашите сънародници в Гърция, сподели Ердоган.

Той добави, че Турция и Гърция имат сходни възгледи в битката против тероризма. 

С признателност за топлото гостолюбие гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис стартира своето изявление. 

Гръцкият министър-председател сподели, че събитието, че това е четвъртата му среща с Ердоган за последните 12 месеца, демонстрира, че двете прилежащи страни могат да открият „ този метод на взаимно съгласие към този момент не като някакво изключение, а като продуктивна нормалност, която не се анулира от известните ни разлики “.

Според Мицотакис тази нова „ нормалност “ в двустранните връзки, залегнала и в взаимната декларация, призната на срещата му с турския президент в Атина предишния декември, се построява на три нива: политическия разговор, позитивния дневен ред и ограниченията за създаване на доверие.

Гръцкият министър председател се спря на позитивния дневен ред, върху който се построяват връзките сред двете страни, и означи, че „ този метод докара до позитивни резултати “. Сред „ осезаемите резултати от взаимна изгода “ той загатна и приветства основаването на Гръцко-турска комерсиална палата, която има за цел да укрепи комерсиалния стокообмен и бизнеса.

Мицотакис означи смисъла на съглашението, по силата на което турските жители могат да посещават 10 гръцки острова, като получават виза на място. Мицотакис сподели, че това е станало допустимо след договореност, реализирана от гръцкото държавно управление с Европейски Съюз, и акцентира смисъла на новия режим както за стопанската система, по този начин и за общуването сред двата народа.

Мицотакис съобщи още, че съглашението и съдействието сред Гърция и Турция във връзка с миграцията дава плодове. „ Гърция се съгласи и (продължава да) е съгласна с финансирането на Турция от Европейски Съюз “ за секване на незаконната миграция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР