Няма да откриват паметник на комунистическия функционер Пенчо Кубадински (1918

...
Няма да откриват паметник на комунистическия функционер Пенчо Кубадински (1918
Коментари Харесай

Няма да откриват паметник на Кубадински в родната му Лозница

Няма да откриват монумент на комунистическия функционер Пенчо Кубадински (1918 -1995 г.) в родния му град Лозница на 6 септември, както беше оповестено авансово.

Достъпът до бюста, който е подложен в центъра на града, е стеснен.

До тези ограничения се стигна след анулация на решение на общинския съвет от предходната година, когато локалният парламент е дал единодушие за слагане на подобен монумент във връзка 100-годишнината от рождението на Кубадински, който е родом от Лозница. Идеята за бюста е била на локален предприемчив комитет. Подкрепена е от съветниците, само че тази години интелектуалци и жители, се оповестиха срещу. В резултат новият кмет на Лозница Севгин Шукри внесе искане за анулация на това решение, както и за неотложно осъществяване, с цел да се спре плануваната гала за откриването на паметника. Предложението му е подкрепено от съветниците от Движение за права и свободи и ГЕРБ.

Мотивите за анулацията на даденото позволение стъпват на Закона за оповестяване на комунистическия режим за незаконен, както и на декларация на Народно заседание, с която се осъжда политиката на комунистическия режим по отношение на мюсюлманското малцинство и възродителния развой. Кубадински пък, който е бил член на политбюрото на Българска комунистическа партия, е бил един от идеолозите на насилствената промяна на имената и е управлявал специфична комисия, която е координирала процеса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР