Няколо дни след огласяването на резултатите от матурите, започва решаваща

...
Няколо дни след огласяването на резултатите от матурите, започва решаваща
Коментари Харесай

Изпитите след седми и десети клас: най-важното за учениците и родителите

Няколо дни след разгласяването на резултатите от матурите, стартира решаваща седмица за седмокласниците.

Над 62 хиляди седмокласници и повече 51 хиляди десетокласници се чака да явят на националните външни оценения по български език и литература и по математика на 13 и 16 юни, сочат данните на Министерството на образованието.

Резултатите от изпитите след седми клас са балообразуващи за кандидатстването за банкет в гимназии, а оценките влизат и в свидетелствата за главно обучение.

С оценките си десетокласниците от обединените учебни заведения аплайват за местата от спомагателния план-прием за продължение на образованието си във втори гимназиален стадий.

Изпитите ще се проведат в учебните заведения, в които учат младежите. За да бъдат позволени, те би трябвало да носят със себе си документ за идентичност.

Седмокласниците стартират с час по-рано

Националното външно оценяване по български език и литература ще бъде на 13 юни от 9 ч. - час по-рано спрямо предходната година. Учениците би трябвало да бъдат в учебните заведения най-малко 30 минути по-рано.

Допуска се потреблението единствено на черна писалка. За изпита по математика могат да се употребяват линия, триъгълник, пергел, черен молив и гума. Забранено е да се употребяват калкулатори и коректор за изтриване на написаното. Учениците ще получат изпитен комплект, съдържащ идентификационна бланка, листове за отговори, чернови и свитък за белова. Мобилните устройства ще бъдат събрани преди началото на изпита.

 Оценките от матурата по български език и литература - най-ниски за последните пет години Оценките от матурата по български език и литература - най-ниски за последните пет години

Изпитът по български език и литература обгръща образователния материал от 5 до 7 клас. Писмената инспекцията включва тест с 26 задания, от които 18 задания със затворени отговори, 6 задания с къс свободен отговор, 1 задача с уголемен свободен отговор и 1 задача за основаване на текст. Последната задача изисква основаване на преразказ върху неизучава художествена творба от името на безпристрастен повествовател или от името на воин. Седмокласниците разполагат със 150 минути за писане, а учениците със специфични просветителни потребности ще имат спомагателни 80 минути.
Изпитът по математика ще бъде на 16 юни от 9 ч. Времето за осъществяване още веднъж е 150 минути. Учебното наличие, включено в изпита, е от проучвания материал от 5 до 7 клас. В теста ще бъдат включени 23 задания: Максималният брой точки и при двата изпита е 100.

По предпочитание седмокласниците могат да се явят на спомагателен изпит по език. Те могат да употребяват оценката си като балообразуващ детайл при приемането на възпитаници в 8 клас. Езиковото ниво на изпитите по език е А2, като главните съставни елементи са задания за слушане, четене и схващане. Учениците, избрали да положат тест по непознат език, са 2 141, като съвсем 99% от подадените заявки са за британски език, оповестяват от просветителното ведомство. Изпитът ще бъде на 14 юни от 9 ч.

Кандидатстване за банкет в гимназии

 Изпитите след седми и десети клас: най-важното за учениците и родителите
© Анелия Николова

Резултатите от външните оценения ще бъдат оповестени до 28 юни. Образуването на бала, с който се кандидатства за банкет в 8 клас, е формиран от оценките от изпитите по български език и литература и математика, както и годишните оценки по тези два предмета. Максималният бал е от 500 точки. Формулата за сформирането на бала е друга за всяка паралелка, а тежестта на обособените съставни елементи зависи от профилите на гимназиите - математически, езикови, професионални.

Подаването на заявки за кандидатстване е от 5 до 7 юли. То се прави онлайн посредством Единната осведомителна система за изпити и банкет на МОН или в така наречен училища-гнезда, които се афишират авансово. При подаването на документите за кандидатстване учениците би трябвало да подредят мечтаните учебни заведения по този начин, че най-желаната паралелка да бъде сложена преди всичко. До 12 юли ще бъдат оповестени резултатите от първото класиране. Всички признати възпитаници би трябвало да отидат в учебните заведения, в които са признати, с цел да се запишат или с цел да подадат документи за присъединяване във второто класиране от 13 до 17 юли. Не могат да се пренареждат желанията за паралелките, те остават същите, както за първото класиране.

Второто класиране ще бъде оповестено до 19 юли. От 20 до 24 юли ще бъде записването или подаването на заявление за присъединяване в третото класиране.

Свободните места за присъединяване в трето класиране ще бъдат оповестени до 25 юли. Незаетите места след третото класиране ще бъдат известни до 4 август. Това е последното класиране за банкет в гимназия, а записването за него се чака да е през септември.

 Четвъртокласниците са се справили по-добре с диктовката, в сравнение с със основаването на текст Четвъртокласниците са се справили по-добре с диктовката, в сравнение с със основаването на текст

Десетокласниците стартират в 11 ч.

Проверката по български език и литература включва проучвания материал от 8, 9 и 10 клас. Десетокласниците ще имат 90 минути за работа, а учениците със специфични просветителни потребности ще имат спомагателни 30 минути.

Изпитът е от 23 задания: Националното външно оценяване по математика ще стартира в 11 ч. Тестът ще включва 17 задания, за които учениците ще имат 90 минути. На изпит по непознат език в края на 10 клас са поискали да се явят 3 546 възпитаници, като още веднъж британският език е най-често избиран. Изпитите ще стартират по друго време според от изучаваните равнища по непознат език. Близо 1600 десетокласници са подали заявление да положат изпит по британски език на равнище В1, а малко над 1000 - на равнище В1.1, осведоми МОН.

При изискване че получат 60% и повече от оптималния брой точки на изпита, постигнатото от учениците езиково равнище в сходство с Общата европейска езикова рамка - А1, А2, В1.1 или В1., се записва в удостоверението им за приключен първи гимназиален стадий.

Желание за явяване на изпит по осведомителни технологии за премерване на цифровите им компетентности са декларирали и 2 044 десетокласници. Изпитът ще се организира на 19 юни - от 8.30 ч. и от 14.30 ч.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР