Няколко вида представляват общото название мини хамстер. Всички те са

...
Няколко вида представляват общото название мини хамстер. Всички те са
Коментари Харесай

Мини Хамстер

Няколко типа съставляват общото наименование мини хамстер. Всички те са извънредно лесни за обгрижване и са подобаващи животни за пръв домакински любим в дома. Те са обществени животни и не са териториални. Справят се добре, живеейки поединично. Мини хамстерите хапят от време на време, само че това не би трябвало да ви стопира – те могат да се отучат. Ето какво би трябвало да знаем за развъждането на мини хамстер.

Видове мини хамстери

Сред мини хамстерите спадат типовете Phodopus campbelli, Phodopus roborovskii и Cricetulus griseus. Възрастните израстват до 5 сантиметра дължина и тежат към 60 грама. При домашни условия типовете мини хамстер живеят към 3 години. Phodopus campbelli е любопитен и елементарен за обгрижване.

Phodopus roborovskii пък е най-дребният тип мини хамстер, достигащ едвам 25 грама. Той остава безсънен денем. Cricetulus griseus обича всевъзможни трудности и тунели, обграждащи къщичката му. Сирийският златен хамстер избира да се упражнява постоянно и да поддържа връзка.

По-скъпите кръстоски са също по този начин любвеобилни, само че с присъщ пай косъм. Съществува и тип мини хамстер вид черна мечка (и в действителност наподобява на мини версия на мечка), който е любимец измежду домашните любимци за деца.

Всички хамстери (освен Phodopus roborovskii) са дейни нощем – тогава те се хранят и играят, а денят е време за отмора. Свидетелство е обаче, че животинчето ще се приспособява към вашия режим, с цел да можете да си обърнете внимание взаимно.

Грижи за мини хамстер

Когато сътворяваме дома на нашето мини хамстерче, би трябвало да съобразим, че то избира обстойно пространство с подсигурен сектор за упражнение и игра. Клетката на хамстера би трябвало да е устойчива на бягство – най-добре да се изолира със стъкло, пластмаса или метал, а дъното да е нехлъзгаво и устойчиво.

 Хамстерите се развъждат бързо

Отгоре клетката би трябвало да е отворена. Покритието на пода може да е друго – 4-5-сантиметров пласт от части хартия или дървени пилки. То се сменя един път седмично, като по-често се отстраняват омокрените зони. Пилките от кедър са неразрешени – множеството дребни животни са уязвими към отравяне от тях.

При развъждане на мини хамстер се снабдете с задоволително пръчки и минерални блокчета за гризане – от изключително значение е наличието им, с цел да може хамстерчета да изтрива резците си вярно и в точния момент. Резците при тези животни порастват през целия им живот.

Хамстерите привикват бързо със стайните температури – можете да ги държите и в хола, и в спалнята. Внимавайте с огромните температурни амплитуди обаче, както и с директната слънчева светлина и течение.

Ако отглеждате повече от едно мини хамстерче, прибавете сътрудник от същия пол единствено в случай че са израснали дружно. В противоположния случай, поотделното развъждане е целесъобразно – какво да кажем, харесва им да са самотници. Няма да им се хареса и съжителството с други типове дребни животни.

Хранене на мини хамстер

Що се отнася до храненето, заложете на уравновесена диета, а точно – коминация от особено основаните влаборатория пелети. Тези храни за мини хамстери (които ще намерите в зоомагазините) съдържат всички нужни хранителни субстанции за вашето мини хамстерче.

В добавка може да оферирате зърнени култури, зеленчуци за хамстери, плодове за хамстери, сено от тимотейка. Те се дават в количество не по-голямо от 10% от дневния хранителен банкет, с цел да може животинчето да срещне съответно питателните си потребности и да резервира положително здравословно положение.

 Мини хамстерите обичат да похапват

Пият ли вода хамстерите?

Да, хамстерите се нуждаят от течности. Водата на хамстера би трябвало да бъде филтрирана, несъдържаща хлор и сменяна ежедневно. Изхвърляйте останки от плодове и зеленчуци, които не биват изядени в границите на 24 часа. Забранени за хамстери храни са: шоколад, храни и питиета с кофеин, алкохол, които съществено могат да увредят здравето на хамстера. Избягвайте лакомства с високи количества захар и мазнини в тях.

Заболявания при мини хамстерите

Мини хамстерите постоянно стават жертва на редица здравословни проблеми. Сред тях са загуба на космена завивка, кожни раздразнения, разстройства в храносмилането (придружени с диария и зацапване на задницата), зъбни проблеми, диабет.

Опадване на козината при хамстерите и кожните изриви се демонстрират като голи петна по тялото – дали от триене по стените на местообитанието, или пък в резултат нападане от живеещите с тях животни. Абсцесите би трябвало да бъдат третирани от ветеринарен доктор.

Обикновено курс от широкоспектърни антибиотици, дружно с други медикаментозни средства, ще бъдат предписани за сходно положение. Храносмилателните разстройства съпровождат всеки вид зараза на храносмилателния тракт.

 Мини хамстери

Мократа опашка – по този начин се назовава типична за мини хамстерите бактериална зараза – нерядко е разследване от стресови фактори на местообитанието и неприятни грижи за хамстера. Заболяването е заразно сред хамстерите. Хамстерите със заболяване мокра опашка неотложно би трябвало да бъдат лекувани, защото гибелта може да настъпи до 48-72 часа.

Диабетът е постоянно срещано заболяване при мини хамстерите. Той елементарно се заобикаля обаче – профилактични ограничения са поддържането на диета, бедна на захари, и постоянни физически натоварвания. Бъдете сигурни, че любимецът ви изтрива зъбчетата си постоянно, тъй като свръхнарастването на резците усложнява храненето.

Най-обикновени предмети за дъвчене (пръчици, минерални блокчета) ще свършат работа. Забележите ли подаващи се зъбчета и мъчно хранене, заведете животното на ветеринар, който да ги подреже. Ще познаем един здрав хамстер по това, че е деен, обществен, храни се и пие вода, упражнява се, дава отговор на протичащото се към него. Ако нещо ви се коства не напълно наред, не се тормозете да се консултирате с ветеринаря си.

Ако желаете бухнал другар, вижте тези разгласи за хамстер. Разгледайте и истински имена за хамстери.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР