Някои видове са всеизвестни с опрашването на цветове в дивата

...
Някои видове са всеизвестни с опрашването на цветове в дивата
Коментари Харесай

Специален вид жаба продължава да изумява учените

Някои типове са общоизвестни с опрашването на цветове в дивата природа. Дори децата знаят, че тази роля се отрежда най-често на пеперудите и пчелите, само че се оказва, че в случай че някой включи в този лист и жабите - това изказване няма да бъде изцяло неверно. Xenohyla truncata е дървесна жаба, която живее в Бразилия.

През топлите нощи тъмноцветните жаби всеобщо се качват на дърветата и се надпреварват една друга, с цел да откъснат плодовете и да изгълтат нектара. В процеса на работа жабите се покриват с лепкави поленови зърна и може би по нехайство опрашват и растенията.

Това е първият случай, в който жаба - или друго земноводно - е следена да опрашва растение, се оповестява във Food Webs. Оказва се, че някои влечуги и бозайници са повече от подобаващи за тази задача.

Сега учените би трябвало да се замислят дали земноводните също са способни да правят тази работа. Вероятно е нектаролюбивите жаби, известни още като бразилски дървесни жаби на Изексон, да придвижват прашец, до момента в който се придвижват от цвят на цвят, споделят създателите, представени от hicomm.bg.

Но са нужни още проучвания, допълват те, с цел да се удостовери, че жабите са се включили към пантеона на опрашителите на планетата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР