Някои редки видове черноморски миди започват да се завръщат в

...
Някои редки видове черноморски миди започват да се завръщат в
Коментари Харесай

Мида, изчезнала преди повече от 60 години, се завърна в Черно море

Някои редки типове черноморски миди стартират да се завръщат в Черно море. Те постоянно са привличали вниманието на хората главно като деликатес. Оказва се обаче, че те имат и много потребни свойства за организма и даже могат да бъдат употребявани в медицината за лекуването на редица болести.

На този декор последните изследвания на учените от Института по океанология демонстрираха, че с изключение на познатите ни миди в Черно море, се е завърнал и още един извънредно необичаен тип. При експедиция в Черно море екипът на проф. Валентина Тодорова попада на нещо ненадейно и неусетно досега. А точно - рядко срещана популация на тип мида, която е изчезнала преди повече от 60 години.

" Това е мида гребен или на латински flexopecten glaber. Действително в научната литература от 60-те години на предишния век до момента няма научни известия, които документират обективно наличието на този тип по нашето крайбрежие ", съобщи проф. Тодорова.

За завръщането на мидата гребен учените имат няколко пояснения - първото са климатичните промени и точно това са по-топли зими през последните 10 години.

" Втората причина е, че Черно море към този момент не страда от резултатите на еутрофикацията т.е. подобрили са се кислородните условия за тази мида и третата евентуална причина е, че популацията на морския граблив охлюв - рапана веноза понижава през последни 10 години, а този див звяр се храни с безусловно всички типове миди ", изясни още проф. Тодорова.

Нещо повече - мидата гребен се оказва и деликатес, а също така може и да се култивира. " Тя е кулинарен деликатес с високо наличие на дейни биологични субстанции, които са потребни за нашето здраве. Тази мида е един извънредно перспективен обект за обработване. В Черно море към този миг се култивират единствено два типа миди. Единият е черноморската черна мида, която в действителност е също средиземноморски тип, навлязъл по натурален път през Средиземно море, а другият тип е атлантическата стрида - магалана гигас ", разкри професорът.

Последните проучвания на учените демонстрират, че потреблението на черноморски миди е извънредно потребна за организма. " Ние не на вятъра изследвахме антиоксидантния капацитет, който се дължи най-често на серия и редица фенолни съединения. Ние направихме подобен опит и установихме, че водните екстракти от миди са доста богати на тези антиоксидантни субстанции. Нашите миди първо съдържат доста високи равнища на витамин D3, който се води един от мощните имуностимулатори. Пак споделям - към 200% от препоръчвания дневен банкет, което е необикновено добър източник ", акцентира доцент Албена Мерджанова от катедра Химия към Медицински Университет - Варна.

Освен мощен антиоксидант, мидите спомагат и в битката със сърдечно-съдовите болести. " Защо включвам и сърдечно-съдови болести? Тук незабавно се намесва факторът, че ние определихме високите равнища на Омега 3 мастни киселини. Това нещо, което аз ви споделям - 900 мг. Омега 3 мастни киселини, които са двете значими дълговерижни, се намира в извънредно малко морски източници ", разясни Мерджанова.

В Черно море се срещат десетки типове. " Мидите са едни от най-богатите и най-масово публикуваните черноморски организми от безгръбначната фауна. Има към или малко повече от 80 типа ", описа проф. Тодорова.

И макар, че са така наречен филтър на морето, се оказва, че няма причина да ги заобикаляме. " За наша наслада се оказа, че нашите миди са чисти, което разрешава умерено да се употребяват, несъмнено в умерени количества, защото въпреки всичко те са относително тежка храна ", посъветва Мерджанова.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР