Някои производители на въглища трябва да заделят десетки милиони долари,

...
Някои производители на въглища трябва да заделят десетки милиони долари,
Коментари Харесай

Животът на въглищните мини става все по-труден

Някои производители на въглища би трябвало да заделят десетки милиони долари, с цел да покриват сами рисковете си. Причината за това е, че застрахователите все по-малко желаят да подписват полици с тях, а това прави работата на мините по-трудна и скъпа на фона на скок в търсенето на изкопаеми горива, написа Reuters.

Десетки застрахователи оповестиха ограничавания за въгледобивната индустрия, изключително за нови планове, в отговор на натиска от страна на акционери, държавни управления и екологични групи, които желаят да сведат до най-малко приноса на въглищата в световното стопляне. Действията на застрахователите следват банките, които към този момент лимитират финансирането за една от най-замърсяващите промишлености на планетата.

Въглищните мини се нуждаят от необятно застрахователно покритие, в това число за интервенции, благосъстоятелност, съоръжение и екологична отговорност. Трима застрахователни брокери споделиха пред Reuters, че към този момент лишава месеци и десетки запитвания, с цел да се откри такова покритие за клиент на въглища.

Reuters беседва с петима ръководители във въгледобива, които споделиха, че промишлеността от ден на ден се насочва към самозастраховане и самофинансиране, защото компликацията да се обезпечи покритие от застрахователите прави заемите по-скъпи или недостъпни.

Някои миньори, в това число южноафриканските Seriti Resources и Thungela Resources, към този момент заделят капитал за самозастраховане и купуват полици единствено за отбрана против по-големи и по-редки опасности.

Въпреки че Seriti сподели, че няма проблем да получи финансиране от банките, обезпечаването на застрахователно покритие е станало по-голямо предизвикателство, съгласно неговия основен финансов шеф Дъг Гейн.

Като самопризнание за ESG и обвързваните с него фактори, които понижават опцията за обезпечаване на топлинни въглища в международен мащаб, Seriti пое на път към самоосигуряване “, сподели Гейн.

Той не даде детайлности за цената, на която Seriti доставя на въглищните електроцентрали в Южна Африка.

Много мини намират заобиколни способи и производството продължава да пораства. Международната организация по енергетика (МАЕ) предвижда, че световните доставки през 2023 година ще надминат миналогодишния връх от 8.6 милиарда тона, откакто енергийната рецесия, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна, принуди доста страни да употребяват въглища, с цел да поддържат осветлението и отоплението.

Но нуждата от заделяне на средства за самозастраховане задържа парите в балансите на въгледобивните компании и може да ги направи уязвими към огромни разноски, когато нещо се обърка, споделят анализатори в промишлеността.

Трима от тях споделиха пред Reuters, че въглищните компании до момента са съумели да поемат всяко нарастване на разноските заради рекордните облаги предходната година, само че може да им стане по-трудно, в случай че цените или търсенето намалеят, защото проблемите със застраховката в последна сметка покачват индустриалните разноски.

Финансирането става невероятно без застраховка “, сподели анализаторът на Liberum Бен Дейвис. „ За съществуващите производители сега това не е голям проблем, тъй като те към момента могат да заделят средства, поради устойчивите цени на въглищата. Но ще дойдат по-трудни времена за тези, които не заделят пари. “

Намаляващото предложение на застраховки за производителите на въглища е довело до нарастване на наградите съвсем три пъти над стандарта за промишлеността, демонстрират данни от брокерската компания Willis Towers Watson.

Ставките за обезпечаване на топлинни въглища са се повишили с повече от 20% предходната година, което е над растежа от 7.3% в референтния показател на световния осигурителен пазар на Marsh.

Whitehaven Coal, най-големата самостоятелна въгледобивна компания в Австралия, е отбелязала почти удвояване на застрахователните си разноски през последните две години, сподели пред Reuters човек, осведомен с компанията, поискал анонимност, защото информацията е финансово сензитивна.

Whitehaven отхвърли коментар.
Покрий се самичък
Seriti има композиция от самозастраховане за покриване на вреди на някои активи, само че в същото време резервира част от покритието от застрахователната промишленост, като да вземем за пример за вреди от наводнения или от подземни пожари, сподели представител на южноафриканската компания.

За да понижи цената на застрахователното покритие, Seriti усилва капитала в личната си застрахователна компания, тъй че единствено непотребните равнища на риск би трябвало да бъдат застраховани от трети страни.

Очакваме съществуването на осигурителен потенциал за активи от топлинни въглища да продължи да понижава с времето и той евентуално ще бъде извънредно стеснен до 2030 година “, сподели Гейн.

В случая с Thungela – компания, отделена от Anglo American – тя отдели предходната година 67 милиона $ за самозастраховане на част от риска си, като в същото време към момента обезпечава своето покритие за пагубни опасности, в това число събития като сриване на мини или естествени бедствия, от застрахователния пазар.

Thungela сподели пред Reuters, че има намерение да стане изцяло самоосигуряващ се в бъдеще, без да прецизира времевата рамка.

Четиридесет и пет застрахователни компании вкараха ограничавания върху покритието за въгледобивната промишленост, в това число Allianz, Swiss Re и Munich Re, съгласно екологичната група Insure Our Future.

Някои застрахователи към момента имат релативно огромни бизнеси с изкопаеми горива, като AEGIS на Бермудските острови, китайският PICC, съветският SOGAZ, швейцарският Chubb и немският Allianz са първите пет по брутни награди през 2022 година, съгласно данни, предоставени извънредно на Reuters от Insuramore, който изготвя застрахователни ранглисти и разбори.

AEGIS сподели в имейл, че нейният въглищен бизнес съставлява дребна част от общия му размер и понижава, до момента в който Allianz сподели, че последователно ще приключи бизнеса си с въглища до 2040 година

Chubb, който твърди, че не застрахова нови опасности за миньорите, генериращи повече от 30% от приходите си от въглища, отхвърли коментар. Китайската PICC и съветската SOGAZ не дадоха отговор на искане за коментар.

Някои производители на въглища са основали своя лична обособена компания, която да се занимава със застраховката им – наречена каптивна – която може да бъде покрита от композиция от лични средства, обособени застрахователни компании и група застрахователни компании, работещи дружно, с цел да споделят риска.

Застрахователните компании могат да бъдат дейни както в първичното обезпечаване, по този начин и в презастраховането и имат разнообразни задължения във връзка с ESG за разнообразни елементи от своя бизнес.

По-голямата част от презастрахователния пазар остава отворен за настоящите интервенции на въгледобивните компании, само че не и за техните нови планове “, сподели координаторът на Insure Our Future Питър Бошард.
Взаимозастрахователна каса
В Австралия въгледобивните компании са проучили опцията да основат съвместен осигурителен фонд, в който всички да заплащат като форма на самоосигуряване, само че договарянията са в застой заради липса на поддръжка от държавното управление, споделиха хора, осведомени с въпроса.

Създаването на съвместен фонд за въгледобивната индустрия е въпрос на въгледобивната индустрия “, сподели представител на австралийското министерство на финансите. „ Всяка финансова поддръжка или гаранция за съвместен фонд ще включва решение на държавното управление. “

Говорителят не сподели дали държавното управление е било потърсено от фирмите по отношение на фонда.

Номбаса Ценгва, основен изпълнителен шеф на южноафриканския въглищен производител Exxaro Resources, сподели, че застрахователите в някои страни и райони, в това число в Азия, са по-склонни да вършат бизнес, в сравнение с другаде.

Това, което също забелязахме, е, че има други юрисдикции, които се интересуват от поемането на риска от бизнеса с въглища “, сподели Ценгва, имайки поради по-строгите разпореждания в Европа.

„ Говоря за излизане оттатък естествените пазари, основани в Обединеното кралство, и за търсене на финансиращо и застрахователно покритие в Азия “, добави тя.

Цените на въглищата доближиха рекордни стойности през септември предходната година, когато европейските страни се бориха да заменят съветския газ, което докара до скок на облагите на въгледобивните компании.

Но от този момент цените са паднали и анализаторите споделят, че нуждата на производителите да заделят повече запаси за личните си финансови и застрахователни условия може да утежни в допълнение въздействието на по-ниските цени върху облагите.

Печалбите на Thungela и Exxaro са спаднали надлежно със 75% и 29% през първата половина на годината поради по-ниските цени. Голямата диверсифицирана минна компания Glencore съобщи, че облагата от индустриалните ѝ активи е спаднала с 51% през първото полугодие заради по-ниските цени, изключително на въглищата, и инфлационните разноски.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР