Някои от автомобилите в частната колекция на султана на Бруней

...
Някои от автомобилите в частната колекция на султана на Бруней
Коментари Харесай

10 коли от колекцията на султана на Бруней, които няма да видите дори и на стори

Някои от колите в частната сбирка на султана на Бруней са толкоз извънредни и редки, че надали ще ги забележим в миналото по републиканската пътна мрежа. Макар че и мутрите на България да могат да се похвалят с някои извънредни тунинг модели, най-много на известните през през борческите времена Гембайа, Лоринзер, Клееман и тн.

Въпреки че колекционирането на коли е занимание, което се харесва на доста запалянковци, богаташите го издигат на друго ниво, за което мнозина могат единствено да мечтаят.

Благодарение на неограничените си запаси известните и богати колекционери на коли са съумели да съберат някои от най-редките, най-екзотичните и най-ценните съществуващи коли, които трансформират гаражите им в същински пещери на Али Баба за автоентусиасти. 

В историята на автомобилостроенето има доста известни колекционери на коли – от артисти и музиканти до бизнес магнати и кралски особи. Повечето автомобилни запалянковци знаят за Джей Лено, Ралф Лорън и Джери Зайнфелд и техните впечатляващи сбирки. Но нито една от тях не е толкоз забележителна, колкото сбирката на султана на Бруней.

29-ият султан на Бруней, Хасанал Болкиах, е един от най-богатите хора с помощта на богатите петролни и газови запаси на страната. Той също по този начин води ексцентричен метод на живот и съгласно сведенията има сбирка от над 7000 автомобила на стойност към 5 милиарда $. 

10. Bentley Buccaneer

Bentley Buccaneer е шеметно GT купе, поръчано от султана на Бруней по време на пика на пазаруването на коли през 90-те години.

Автомобилът е толкоз необичаен, че даже не е разгласен на формалния уеб страница на Bentley, което го прави едно от дребното Bentley, за които знаят единствено няколко върли фенове на техниката.

Няма доста информация за спецификациите на колата, нито за това какъв брой екземпляра е построило Bentley за султана. Мнозина считат, че има шест екземпляра и те са едни от обичаните му коли.

9. Ferrari F50 Bolide

През 1996 година султанът на Бруней поръчва персонализирана версия на емблематичното Ferrari F50, наречена Bolide. Той заимства шасито и мотора V12 от автомобила F1 на Ferrari, само че напълно преработва каросерията заради монококовата структура на F50.

F50 Bolide в жанр купе е една-единствена численост и в интернет има нищожни фотоси и няма доказани данни за характерностите му. Така че можете да бъдете сигурни, че в никакъв случай няма да го видите на публичния път покрай вас.

8. BMW Nazca M12

Джорджето Джуджаро от Italdesign е проектирал няколко емблематични автомобила като Lotus Esprit и Lancia Delta. През 1991 година той основава стила на концептуалния автомобил BMW Nazca M12 с неповторим и изумителен дизайн, включващ обла остъклена част и огледално затъмнение, което прави невероятно да се видят пасажерът или интериорът.

Под капака на M12 е инсталиран 5,7-литров V12 мотор с мощ 380 конски сили.

Автомобилът по този начин и не доближава до серийно произвеждане, само че Italdesign построява версия за султана на Бруней и неговия брат принц Джефри Болкиах, която в този момент краси гаража на султана на Бруней.

7. Bentley Dominator

Въпреки че Bentley неотдавна навлезе на пазара на модерните SUV модели с Bentley Bentayga, това не беше първият SUV модел на Bentley в историята. През 90-те години на предишния век султанът на Бруней поръчва на автомобилния производител да сътвори Dominator – първокласен SUV, направен по поръчка за кралското семейство.

Британската марка построи шест Dominator за султана като част от неповторимия план, който защищити Bentley от банкрут. Всеки Dominator коства към 4,6 млн. $, а за спецификациите му се знае малко.

6. Cizeta V16T

Cizeta Automobili е италиански производител на бутикови коли, учреден през 1988 година от Клаудио Дзамполи, водач на Lamborghini и авто инженер, и музикалния продуцент Джорджо Мородер. Марката има единствено един автомобил на свое име – Cizeta V16T, който е един от дребното ултраспортни коли с мотор V16.

Автомобилът поразително наподобява на Lamborghini Diablo с острите си ръбове и клиновидния си профил и това не е инцидентно, защото имат общ дизайнер в лицето на Марчело Гандини.

Построени са по-малко от 20 екземпляра, а султанът на Бруней има два, съгласно Business Insider.

5. Ferrari Testarossa F90 Speciale

През 1988 година Pininfarina основава на султана на Бруней един от многото си поръчкови екземпляри – основаното на Testrarossa F90 Speciale.

В него са заимствани всички вътрешни детайли на Ferrari Testarossa, в това число шасито и мотора, само че Pininfarina конструира по поръчка цялата каросерия, като от автомобила донор заимства единствено колелата и огледалата.

Семейството на султана получи шест екземпляра, всички издигнати и тествани, забулени в загадка. На Ferrari е належащо да признае съществуването на автомобила чак през 2005 година, осемнадесет години по-късно.

4. Mercedes-Benz S73 T AMG Wagon

Sleeper комбитата са едни от най-забавните транспортни средства, създавани в миналото, с помощта на неугледния си външен тип, практичността и тоновете мощ, които се крият под капака им и с които те ще закусват с обичания ви състезателен автомобил. Султанът на Бруней има най-страхотното комби, създавано в миналото – Mercedes-Benz S73 T AMG Wagon.

S73 T AMG е комби от S-класа с мощ 565 к.с., задвижвано от 7,3-литров V12 на Pagani Zonda, и може да развие над 321 км/ч.

3. Bentley Java

Султанът на Бруней очевидно обича своите особено конструирани Bentley-та, като Bentley Java се появява на трето място в листата. В началото на 90-те години английската марка опитва, пробвайки се да разнообрази гамата си, и през 1994 година показва Java като концептуален автомобил с по-модерен дизайн от този, който в миналото е създавала.

Bentley Java трябваше да остане концептуален автомобил, само че в последна сметка бяха основани 18 серийни модела, множеството от които попаднаха в фамилията на султана.

2. Leblanc Mirabeau

През 2005 година швейцарският авто производител Leblanc пуска Mirabeau – суперлек хиперавтомобил, оборудван с V8 на Koenigsegg. Той се трансформира в най-бързия сериен автомобил в света, с ускоряване от нула до 96 км в час за 2,6 секунди и оптималната скорост 341 км в час.

Автомобилът трябваше да издигне Leblanc до огромни триумфи, само че бавните му продажби доведоха до краха на компанията. Султанът на Бруней беше измежду малцината, които пръснаха 765 000 $ за един образец.

Няма нито една фотография на автомобила на султана в общественото пространство и не е ясно дали той в миналото го е карал.

1. Aston Martin AM3

Aston Martin AM3 е още един скришен план, основан за султана на Бруней от Pininfarina. В него са употребявани шаси на Aston Martin Vantage и 5,3-литров V8 мотор с компресор. Pininfarina дава на султана пет разнообразни дизайна, обозначени от AM1 до AM5, и единствено AM3 влиза в произвеждане с три екземпляра.

Никой в никакъв случай не е виждал колите на обществено място и евентуално по този начин ще остане. Единствените изтекли фотоси се появиха, до момента в който те към момента бяха в завода на Pininfarina, и колите евентуално си събират прахуляк в гаража на султана.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР