Някои човешки сърца могат да съдържат кост, заключиха учени, след

...
Някои човешки сърца могат да съдържат кост, заключиха учени, след
Коментари Харесай

Откриха кост в сърцето на шимпанзе

Някои човешки сърца могат да съдържат кост, заключиха учени, откакто откриха такава кост при шимпанзетата със сърдечно заболяване.

Рядко срещаната кост, известна като os cordis , която е с дължина единствено няколко милиметра, беше открита в сърцата на шимпанзетата, страдащи от тип сърдечно заболяване, наречено идиопатична миокардна фиброза. Това положение е налице и при хората и е обвързвано с рисково нерегулярни сърдечни удари и неочаквана гибел.

Други животни, които имат сърдечната кост os cordis , включват крави, овце, видри, кучета и камили, само че това е първият път, когато костта е открита при шимпанзета.

Хората, шимпанзетата, горилите, орангутаните и техните изчезнали предшественици образуват семейство Hominidae . Обикновено откривателите са съгласни, че измежду животните от тази група, хората са в най-близка връзка с шимпанзетата, основаващи се на съпоставения на анатомията и генетиката.

Откриването на дребната сърдечна кост при шимпанзета повдига въпроса дали тя също би могла да е част от човешката анатомия.

Учените се надяват, че откритието може да докара до медицински прогрес, който ще помогне за отбрана на дивите шимпанзета, които са застрашени от сърдечни болести.

Изследователи от Нотингамския университет използваха усъвършенствана техника за образна диагностика, наречена микро-компютърна томография, с цел да разпознават костта. Това разрешава на откривателите да сканират при доста по-големи нараствания от общоприетите болнични или ветеринарни КТ.

Д-р Катрин Рутланд, специалист по генетика в университета, която управлява проучването, споделя: „ Откриването на нова кост при нов тип е рядко събитие, изключително при шимпанзетата, които имат сходна анатомия на хората. Това повдига въпроса дали и някои хора могат да имат os cordis . „

Д-р Софи Мойте, специалистка по анатомия и болести при шимпанзета в университета в Нотингам, прибавя: „ Търсенето на способи за подкрепяне на шимпанзетата със сърдечни болести е от значително значение. Разбирането на това, което се случва с техните сърца, ни оказва помощ да управляваме тяхното здраве, само че и това на хората. “

Проучването е оповестено в списанието Scientific Reports.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР