Нургюл Салимова постигна първа победа на Турнира на претендентките за

...
Нургюл Салимова постигна първа победа на Турнира на претендентките за
Коментари Харесай

УСПЕХ: Нургюл Салимова постигна първа победа на Турнира за световната титла по шахмат

Нургюл Салимова реализира първа победа на Турнира на претендентките за международната купа по шахмат в Торонто.

В четвърия кръг на конкуренцията българката завоюва с белите фигури против индийката Хумпи Конеру. По този метод 20-годишната Салимова събра актив от 2 точки след една победа, две ремита и една загуба, които и отреждат делене на третото място в класирането.

37-годишната Конеру се свлече с 1,5 точки.

За младата звезда на българския шахмат триумфът е доста влиятелен, защото нейната съперничка в днешния ден завоюва званието гросмайстор още на 15 години. Освен това Конеру е втората жена, минала границата от 2600 ЕЛО след унгарката Юдит Полгар, както е и международна шампионка в ускорения шахмат за 2019 година.

В понеделник следва първият почивен ден за шахматистките, а конкуренцията продължава във вторник с петия кръг. В него Салимова ще бъде с черните фигури против китайката Тан Чжони. 32-годишната Чжони е 16-ата международна шампионка в историята на женския шах, като държеше купата сред 2017 и 2018 година.

Победителката в шампионата ще завоюва правото да играе в мач за международната купа против актуалната шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР