Новото правителство на Австрия положи клетва пред президента на страната

...
Новото правителство на Австрия положи клетва пред президента на страната
Коментари Харесай

Протести в Австрия заради влизането на крайната десница в правителството

Новото държавно управление на Австрия постави клетв а пред президента на страната на фона на митинги против значимата роля, която беше предоставена на крайната десница в кабинета.

През почивните дни новият канцлер - ръководителят на Австрийската национална партия Себастиан Курц, подписа съглашение с Партията на свободата, националистическа групировка, учредена след Втората международна война от някогашни членове на нацистката партия, в този момент ръководена от Хайнц-Кристиан Щрахе.

 Крайнодесните в Австрия вземат основни министерства
Крайнодесните в Австрия вземат основни министерства

Те получават министерствата на външните работи, защитата и вътрешните работи

Коалиционното съглашение прави Австрия единствената западноевропейска страна с наличие на крайната десница в държавното управление. На 31 години Курц е най-младият началник на държавно управление в Европа.

Народната партия на Курц завоюва 32% от гласовете на парламентарните избори през октомври, като с това си обезпечи 62 депутатски места в 183-местния парламент. Партията на свободата зае третото място с 26% от гласовете и 51 депутатски места.

Около 5000 души се събраха на митинги във Виена - надалеч по-малко от десетките хиляди, които излязоха последния път, когато Партията на свободата влезе в държавно управление, а точно - през 2000 година

 Популисти и консерватори договориха кабинет в Австрия
Популисти и консерватори договориха кабинет в Австрия

Курц и Щрахе разпределиха министерските мандати

Масирано полицейско наличие от към 1500 служители на реда , хеликоптери и водни оръдия блокира региона към двореца Хофбург преди началото на церемонията по полагане на клетва.

Докато протестиращите от леви и антифашистки групировки се събираха на централния площад " Хелденплац ", хора размахваха плакати, на които се четеше " Добре пристигнали, бежанц и ", " Нацистите вън " и " Без нацистки свине ".

Полицията е изстреляла димна граната , откакто някои протестиращи са се пробвали да пробият полицейския кордон, прецизира " Франс прес ".

В съдружния контракт двете партии се заричат да лимитират незаконната имиграция и да ускорят депортацията на лица, на които им е отказано леговище, само че също по този начин акцентират уговорката на страната към Европейския съюз.

Партията на свободата ще управлява основни постове в новото държавно управление, в това число вътрешното, външното и военното министерство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР