Новото австрийско правителство – коалиция на десницата и крайната десница,

...
Новото австрийско правителство – коалиция на десницата и крайната десница,
Коментари Харесай

Австрия официално има ново правителство на десницата и крайната десница

Новото австрийско държавно управление – коалиция на десницата и крайната десница, постави през днешния ден клетва пред президента на републиката Александър ван дер Белен в двореца „ Хофбург “ при засилено полицейско наличие.

Новият кабинет е ръководен от 31-годишния Себастиан Курц. Новият канцлер от консервативната Австрийска национална партия е най-младият държавен началник в света . Вицеканцлерът е Хайнц-Кристиан Щрахе, лидерът на крайнодясната Австрийска партия на свободата. Тя има шестима от общо 13 министри.

Ван дер Белен призна, че някои са скептични и даже враждебно настроени към новото ръководещо болшинство. „ Но при демокрацията е по този начин “, разяснява той.

Президентът прикани новото държавно управление да държи сметка за австрийската история – както за позитивните, по този начин и за мрачните ѝ страници, да зачита правата на малцинствата и на хората с друго мнение .

Около 1500 полицейски чиновници се грижеха за реда към президентството на републиката. Голям сектор от центъра беше блокиран със заграждения, забраняващи напредването на жители и транспортни средства. Междувременно от точки в града към двореца се придвижваха многочислени демонстрантски потоци, които се събраха на обща проява против новия кабинет близо до двореца. Протестиращите носеха плакати: „ Нацистите вън! “ и „ Смърт на фашизма! “.

Внушителни сили за сигурност ограничиха демонстрацията в границите на „ Хелденплац “ (Площада на героите). На това емблематично място за австрийската история през 1938 година Хитлер произнася тирада, с която афишира аншлуса (присъединяването на Австрия към Германия).

Предишното издание на обединението Австрийска национална партия/Австрийска партия на свободата с ръководители Волфганг Шюсел/Йорг Хайдер, което постави клетва пред президента през 2000 година, беше посрещнато с многолюдни антиправителствени демонстрации. Тогава беше блокиран целият площад пред президентството и се наложи държавното управление да употребява под земята кулоар, свързващ постройката на канцлерството със постройката на президентството. Тази година бяха взети ограничения това да не се случи. Присъствието на същата крайнодясна партия в австрийското държавно управление преди 17 години стана мотив страните от Европейски Съюз да замразят връзките си с Виена за девет месеца. -->

Първото задгранично посещаване на Курц ще е в Брюксел , той ще бъде признат от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на следващия ден в 22:00 ч. наше време, заяви представител на институцията.

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск пожела триумф на новото държавно управление на Австрия. В приветствения адрес той изрази приветствия от името на всички държавни и държавни ръководители в Европейски Съюз. „ Вярвам, че австрийското държавно управление ще продължи да играе градивна и проевропейска роля в Европейски Съюз “, сподели той. По неговите думи това е още по-важно, откакто Европейският съвет по-пряко навлиза в чувствителни диалози по въпроса за дневния ред пред Общността.

Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джовани Питела пък съобщи, че не изключва налагането на наказания на Австрия . „ Разтревожени сме от завоя на Австрия към крайната десница. Дълбоко сме загрижени, че крайната десница участва в новото държавно управление във Виена “, уточни Питела в своето изказване. По неговите думи държавно управление с крайнодесни може да докара до рискови последствия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР