Новогодишните тържества във Виена се провеждат на общо осем места

...
Новогодишните тържества във Виена се провеждат на общо осем места
Коментари Харесай

Виена посреща Нова година с валс на открито

Новогодишните тържества във Виена се организират на общо осем места с вход свободен – освен в центъра на града, само че и на площада пред Виенското кметство и пред Виенското колело в Пратера. Вместо фойерверки ще има охолно лазерно шоу на фона на Дунавския валс .

По време на новогодишните празници в австрийската столица още веднъж ще царува същинско забавление. За 32-и път центърът на Виена се трансформира в голяма бална зала. Кулминацията на 31 декември е Новогодишната пътека, която подсигурява най-хубавото развлечение от 14:00 до 2:00 ч. през нощта. Това е събитие, което си е сложило за цел да събере на едно място непознати, които да прекарат една незабравима новогодишна нощ дружно и да се разделят като другари. Десетки ресторантьори ще отворят свои щандове в центъра на австрийската столица и ще оферират пунш, шампанско и безчет кулинарни специалитети . На многочислени подиуми ще има шоу стратегии , на всички места ще звучи музика за всеки усет - валс, рок, поп, диско, блус, фънк и соул. Новогодишната пътека стартира от площад Фраюнг, минава по известната комерсиална улица Грабен и стига до катедралата " Св. Стефан " и Кертнерщрасе. С особена известност измежду локалните поданици и гостите на града се употребява така наречен " класическа права " на централната улица " Грабен ". Всяка година в ранните следобедни часове на 31 декември танцовите учебни заведения оферират там безвъзмездни курсове за валс и трансформират региона в най-голямата бална зала навън.

Кулминацията на празника, която не би трябвало да се пропуща, ще бъде лазерното шоу тъкмо в среднощ. Фойерверки , които преди бяха част от новогодишната нощ в австрийската столица, няма да има . Виена се отхвърля от тях, като една от аргументите е, че шумът, който се провокира от пиротехниката, стресира животните . Освен това фойерверките унищожават озоновия пласт и замърсяват с отровни субстанции и боклуци, които остават в природата към нас, и въздействат на качеството на въздуха в даденото място. Точно в среднощ от катедралата " Свети Стефан " се носи камбанен звън. Камбаната, която виенчани назовават Пумерин, бие единствено в извънредно тържествени случаи, а новогодишният звън се предава по радиото и малкия екран в цяла Австрия. След това на фона на лазелното шоу още веднъж ще звучи валсът " На хубавия наследник Дунав ", който се е трансформирал в всекидневен химн на Виена.

Както всяка година, и този път в новогодишната нощ на сцената на Виенската Щатсопера ще се играе " Прилепът " от Йохан Щраус, а първият ден от Новата година стартира с фамозния концерт на Виенската филхармония от 12:15 ч., който ще се предава онлайн на голям екран на площада пред катедралата " Св. Стефан " и пред Виенското колело в Пратера.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР