Ново изследване показва, че популацията на вълци, живеещи в Чернобилската

...
Ново изследване показва, че популацията на вълци, живеещи в Чернобилската
Коментари Харесай

Различните мутирали вълци на Чернобил

Ново проучване демонстрира, че популацията на вълци, живеещи в Чернобилската неразрешена зона (CEZ), е генетично друга от техните събратя отвън района. Забележително е, че облъчените вълци наподобява са развили защитни разновидности, които усилват възможностите им да оцелеят от рак.

Популациите на вълци, както и на други животни, процъфтяват в CEZ на Украйна, откогато регионът беше зарязан след прословутата нуклеарна злополука през 1986 година В отсъствието на хора дивата природа явно еволюционно се развива по най-хубавия метод. 

Въпреки свободата, която сега имат, животните би трябвало да се изправят пред явния проблем с радиацията. В края на краищата, това е повода хората да си тръгнат оттова.

За да разбере по какъв начин тези животни оцеляват макар дребните шансове, Кара Лав, постепенен биолог и екотоксиколог от Принстънския университет, учи вълците от Чернобил в продължение на десетилетие.
 Снимка 652620
Източник: iStock

През 2014 година Лав и нейните сътрудници се отправят към в Чернобилската неразрешена зона и взимат кръвни проби от вълците, с цел да схванат реакциите им към причиняващата рак радиация. Някои също са снабдени с радио нашийници за събиране на информация за местоположението им и излагането им на радиация.

" Получаваме измервания в действително време за това къде се намират и на какъв брой радиация са изложени ", споделя Лав в изявление.

Изследването сподели, че вълците в тази зона са изложени на повече от 11.28 милирема радиация всеки ден през целия си живот - това е над шест пъти над законовата граница за хора.
 Снимка 652619
Източник: iStock

Изследователите означават също, че вълците са трансформирали имунната си система, сходно на пациентите, подложени на лъчева терапия за рак. Освен това генетичният разбор допуска, че елементи от генома на вълците са развили известна резистентност към рак.

Подобни находки са следени измежду стотиците полудиви кучета, които живеят в Чернобилската неразрешена зона. През 2023 година учените откриват, че свободно движещите се кучета от Чернобил са генетично разнообразни от домашните кучета, живеещи другаде по света.

Откритието може да има последствия и за човешкото здраве. Лав се надява да употребява откритията, с цел да разпознава защитни разновидности, които усилват възможностите на хората да оцелеят от рак.
 Снимка 652621
Източник: iStock

За страдание, пандемията от COVID-19 и продължаващата война с Русия пречат на Лав и нейните сътрудници да се върнат в Чернобилската неразрешена зона. Не се знае дали и по кое време ще могат да се върнат.

" Наш приоритет е хората и сътрудниците там да бъдат допустимо в най-голяма сигурност ", споделя Лав.

Новото изследване е показано предишния месец на годишната среща на Обществото по интегративна и сравнителна биология в Сиатъл, Вашингтон, пише IFL Science.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР