Новият вариант на коронавируса Омикрон се разпространява по-бързо и България

...
Новият вариант на коронавируса Омикрон се разпространява по-бързо и България
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев поиска по-строг граничен контрол заради Омикрон

Новият вид на ковид Омикрон се популяризира по-бързо и България би трябвало да затегне граничния надзор. Това съобщи проф Тодор Кантарджиев пред бТВ.  " Трябва да внимаваме за хора, които минават от южноафриканския район през Англия, да бъдат изследвани и бързо да се секвенират съмнителни проби. Една заповед на министъра в този дух няма да е непотребна - въпреки огромните триумфи ", изясни с нотка на подигравка известният експерт.  У нас към момента няма засечени случаи на новата разновидност. 

" Първата проба с Омикрон е взета на 8-9 ноември, секвенирана е на 24 ноември. Това е вид, пораждащ безпокойствие, изясни проф. Кантарджиев, като посочи, че има много незнайни - какъв брой бързо се популяризира, дали сегашните проби го улавят, дали имунитетът – натурален или ваксинален, е по-слаб и така нататък, само че при всички положения е по-добре е човек да се имунизира – вероятността имунизациите против ковид въобще да не работят е доста дребна.

 

Междувременно лечебните заведения регистрираха нови 201 пациенти  с ковид за последните 24 часа, като 91.04% от признатите за лекуване не са имунизирани. Хоспитализираните леко са се нараснали по отношение на предния ден - от 6674 на 6707. 

Още 58 души са изгубили борбата с заболяването, като в  93.1% от съдбовните случаи хората не са били ваксинирани, демонстрират данните на Единния информативен портал. 

728 са новите случаи на Ковид-19 в България за последното денонощие. Броят наподобява много невисок, само че това частично се дължи и на дребното направени проби - нещо всекидневно за уикенда.  Взети са общо 14 218 проби, като положителните са малко над 5 на 100. 

 

През миналото денонощие единствено 4642 души да се ваксинирали (ниският брой  е характерен за неделите), като до момента са сложени общо 3 295 198 дози. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР