Новият министър-председател на Камбоджа Хун Мане се отправя към близък съюзник Китай за първото си официално посещение в чужбина

...
Новият премиер на Камбоджа Хун Мане се отправя към Пекин
Коментари Харесай

Новият премиер на Камбоджа Хун Мане се отправя към Пекин на първото си официално посещение в чужбина от встъпи в длъжност миналия месец

От SOPHENG CHEANG Associated Press 13 септември 2023 г., 21:59 ч. Китай, неговият най-близък политически и икономически съюзник.

Очаква се той да се срещне с китайски лидер Си Дзинпин и други официални лица на тридневното пътуване, според външното министерство на Камбоджа. В изявлението се казва, че лидерите на двете страни ще обсъдят затягане на отношенията за споделено бъдеще с изграждането на „общност Камбоджа-Китай“, стратегически насоки за двустранните си отношения и регионални и международни въпроси.

Камбоджа е ключов китайски дипломатически партньор и поддръжник на регионални и международни форуми. Той помага за смекчаване на критиките към Пекин в рамките на 10-членната Асоциация на нациите от Югоизточна Азия, няколко от чиито членове са ангажирани в териториални спорове с Китай в Южнокитайско море.

Китай спечели важно влияние в политиката и икономиката на Камбоджа, както се вижда от многобройните финансирани от Китай проекти, хотели и казина в столицата Пном Пен и на други места в страната. Държавните банки на Китай са финансирали летища, пътища и друга инфраструктура, построена с китайски заеми. Повече от 40% от външния дълг на Камбоджа от 10 милиарда долара се дължи на Китай.

Близките отношения на Камбоджа с Пекин бяха поддържани от бащата на Хун Мане, Хун Сен, който се оттегли миналия месец като министър-председател след почти четири десетилетия. Неговата Народна партия на Камбоджа има задушена хватка върху властта, насърчавана от автократичното управление на Хун Сен и ловките политически маневри, които осакатиха всяка ефективна опозиция.

Външният министър на Китай Ван И посети Камбоджа, за да потвърди отново ангажимента на страната си към нейния съюзник малко след като Хун Сен обяви плана си за пенсиониране.

Хун Мане, най-големият син на Хун Сен, е бил командир на армията, преди да наследи баща си. Той е получил образованието си във Военната академия на САЩ в Уест Пойнт, но се очаква да поддържа директни отношения с Вашингтон.

САЩ показаха неодобрение към недемократичното поведение на Хун Сен се движи и също така се притеснява от разширяването на военноморското пристанище на Тайландския залив в Камбоджа и Китай, което започна миналата година. Хун Сен последователно отрича, че Камбоджа е предоставила на Китай правото да създаде своя собствена военна база във военноморската база Реам.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР