Новият екип на Министерство на правосъдието представи своите приоритети за

...
Новият екип на Министерство на правосъдието представи своите приоритети за
Коментари Харесай

Янаки Стоилов подхваща Агенция по вписванията, Търговския регистър, обществените поръчки

Новият екип на Министерство на правораздаването показа своите цели за ръководството си за идващите два месеца. Служебният министър Янаки Стоилов показа първо двамата си заместници - Мария Павлова , следовател в НСО и предходен министър на правораздаването в служебното държавно управление, Иван Демерджиев , юрист, началник на Адвокатска гилдия в Пловдив.

Началник на кабинета ще е Мариан Карагьозов , правист, приключил докторантура по Балканистика в Българска академия на науките. В екипа е и Мария Папазова , публицист. Основните задания са възлагане още през днешния ден или на следващия ден на Дирекция на вътрешен одит и на Инспектората в Министерство на правосъдието да ревизират Агенция по вписванията, Агенцията по публични поръчки, Търговския указател, изключително инспекция на каталози за да се заобикалят нередности.
 Янаки Стоилов предизвести за заплаха от конституционна инфлация
Янаки Стоилов предизвести за заплаха от конституционна инфлация

Конституцията за 30 години е удържала позиции, сподели Екатерина Михайлова

Ще има и инспекция на публичните поръчки и подписаните контракти в министерството през последните години, обзор на активността и резултатите на националния механизъм за битка с корупцията, проведената престъпност, правосъдната промяна, Министерство на правосъдието, Министерство на вътрешните работи, Върховен касационен съд, Върховен административен съд и прокуратурата. Ще се организира среща с прокуратурата, адвокатурата, правосъдните реализатори, адвокати, синдици и Неправителствени организации. Очаква се инспекциите да приключат до месец. Стоилов добави, че ще се провежда на изпит за придобиване на юридическа дееспособност на незавършили адвокати. Спорната тематика - промени върху активността на Специализирания съд, поискана от " Демократична България " и протестирана от прокуратурата, Янаки Стоилов изясни, че ще се разиска със изчерпателен разбор още на идващото съвещание на съдийската и прокурорската гилдия, където се чака да създадат своите оферти за разбор. " Този разбор ще е разполагаем на идващото Народно събрание - при една аналитична, задълбочена база да разисква тези въпроси ", сподели той. Стоилов изиска да не се смесват политическите послания по отношение на въпроси за основния прокурор и Висш съдебен съвет.

" Ако има съществени сигнали във Висш съдебен съвет, там би трябвало да се разискват. Обръщам се към жители и организации, когато има искания към активността, по-конкретно и аргументирано тези въпроси да бъдат поставяни, ще работя по този начин както повелява законът, без пристрастия и без да съм поддръжник на претенции ", изясни той.

Предстои поради сигнали да има инспекция в местата за отнемане от независимост - от януари 2017 до момента, ще бъде изпратен и сигнал до основния прокурор. Приоритетите на служебното министерство на правораздаването ще са още управление на административни дирекции, взаимоотношение с Висшия правосъден съвет (ВСС), засвидетелствуване на държавни актове.

" Принципите в работата са общи за служебното държавно управление - специалност, честност и бистрота. Приоритетите са свързани с образуване на изборите, само че те не са най-тежката част на ведомството, защото то дава отговор единствено с организацията в местата за задържане, става дума за 1500 лица и те ще имат опция да гласоподават на изборите ", сподели Янаки Стоилов.

Има предпочитание да се усъвършенства електронното обслужване на жителите, сподели Стоилов. Целта е да се спомага по процедурите за издаване на разнообразни актове, да се прояви непоносимост към порочни практики - като даването на поданство, вписванията, местата за задържане.

Взаимодействие с Висш съдебен съвет за повишение успеваемостта на неговата активност. Янаки Стоилов означи, че за него е чест да е в Министерство на правораздаването, където преди него са били десети изтъкнати прародители - строители на нова България - измежду които Димитър Греков, Петко Каравелов, Константин Стоилов, Александър Малинов, Димитър Пешев и представители на университетските среди.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР