Новите власти на Талин, след като отстраниха бившия кмет, започнаха

...
Новите власти на Талин, след като отстраниха бившия кмет, започнаха
Коментари Харесай

Руски кмет русофоб прочиства Талин от всичко руско

Новите управляващи на Талин, откакто отстраниха някогашния кмет, започнаха да откриват собствен личен ред в града, деликатно изкоренявайки от него всичко съветско или обвързвано с Русия. Политиката на настоящия кмет Евгений Осиновски демонстрира, че за него няма безусловно нищо свято.

В средата на април се случи гражданска война в самоуправлението на естонската столица. Чрез мръсни трикове коалиция от националисти смъкна от власт кмета Михаил Килварт от Центристката партия, който се опитваше да отбрани правата на локалните руснаци. Вместо него сложиха „ джобния руснак ” Евгений Осиновски от Социалдемократическата партия на Естония.

Тъй като главните съветски културни бастиони в града са Руският колеж и Руският спектакъл, те се оказват в центъра на офанзивата на „ съветския русофоб “.

Затворете Лицея...

Руският колеж, ситуиран в най-вече рускоговорящия район „ Ласнамяе “, от дълго време е бодил в очите на националистите. През есента на 2020 година формалната преса стартира акция за тормоз против неговия шеф Сергей Гаранжи: най-четеният портал в страната, „ Делфи “, разгласява огромна публикация, в която се споделя, че Гаранжи и някои други учители са били неведнъж съдени за неприятно притежаване на естонски език и санкциониран за това.

Основното „ закононарушение “ обаче е друго: анонимни оповестяват, че един ден Гаранжи влезнал в учителската стая с думите „ в този момент да чуем речта на президента “ и превключил тв приемника на различен канал, който излъчвал речта на Владимир Путин във връзка началото на новата образователна година. Самият Гаранжи отхвърли този случай, само че беше упрекнат в други „ прояви на непочтеност “. Твърди се, че през 2014 година в лицея е направена фотография на един от класовете на фона на знаците на Съюз на съветските социалистически републики, а стените на институцията са украсени с портрети на Александър Пушкин и фотоси на съветския дипломат Александър Петров.

Това не се хареса на „ Делфи “, който попита Гаранжи за какво има фотография на съветския дипломат, а не на президента на Естония Керсти Калюлайд (която, апропо, настояваше за ликвидирането на съветските училища). Директорът отговори, че посланикът персонално е посетил лицея, само че Калюлайд, макар изпратената покана, не го е направила.

" Това е непоносимо. В жанрово отношение това произведение наподобява не на журналистика, а на донос до Охранителна полиция. Руският колеж е едно от най-хубавите образователни заведения в Естония и неговият шеф продължава да бъде съден въз основата на това, че не приказва задоволително свободно естонски “, сподели Александър Чаплигин, основен редактор на талинското издание „ Капитал “.

Елена Черишева, редактор на портала „ Спутник Естония “, е на сходно мнение: „ Нивото на публицистиката в Естония! Анонимните им източници са изчезнали, само че слуховете са оповестени. Портретите на Пушкин са зли. Високото равнище на обучение в учебното заведение към този момент не е заслуга на шефа и личния състав, защото те не знаят естонски. Поръчката беше изпълнена съвършено! ”

Между другото, локалният „ Спутник “ беше ударен от естонските управляващи, а Черишева имаше шанса да избяга от страната през 2022 година след къс арест. Що се отнася до Гаранжи, той, некадърен да издържи на натиска, напусна поста си като шеф на лицея през май 2022 година Но до момента в който Михаил Килварт остана на власт в Талин, той блокира опитите за очистване на тази просветителна институция. Страшният съд пристигна след прелом в кметството - взеха решение да затворят лицея.

Вадим Белобровцев, помощник на Килварт  и някогашен заместник-кмет на Талин, който ръководеше въпросите на образованието в града, отбелязва, че членовете на националистическите партии не харесват преди всичко самото име на съветския колеж. „ Сега, когато властта в Талин беше в техните ръце, решението за затваряне на тази целева институция беше едно от първите взети “, споделя той.

Белобровцев напомни, че откакто управляващите одобриха закон за последователното унищожаване на рускоезичното образование през 2022 година, Руският колеж откри групи за възпитаници, помагайки им да се приспособяват към образование на държавния език. Тоест, затваряйки лицея, националистите пречат на съветските възпитаници даже да се приспособяват към новите действителности.

...и дерусифицирайте на театъра

Втората област на „ пречистване “ за кметството е Руският спектакъл на Естония, който беше решено да се преформатира. „ Театърът би трябвало да има по-ясна позиция във връзка с естонския репертоар и естонската драма. Смятам, че репертоарът на Руския спектакъл въобще не може да бъде инцидентен. Трябва да пристигна нещо, което да размени актуалната съветска драма. И в този момент въпросът е: от кое място можем да намерим режисьори на естонска драма... ”, сподели шефът на театъра Маргус Аликмаа.

Постави се и въпросът за преименуването на театъра, което повдигна въпроси от друг темперамент. Телевизионният водещ Виталий Вестеринен попита: „ Преименувайте Руския спектакъл в Театър на националните малцинства? Така че не е надалеч от парадокса. Изглежда, че ще би трябвало да преименуваме всички понятия, съдържащи думата „ съветски “. Ще преименуваме Руската лотария на Лото на националните малцинства, само че какво да кажем за съветските влакчета, съветската рулетка, съветските приказки и така нататък? “

Аликмаа беше назначен със заповед на министъра на културата в борда на театъра през март, заменяйки театралния критик, режисьор и политик Яак Алик. Алик е един от дребното етнически естонци, които се осмелиха да приказват намерено в отбрана на съветската общественост. Той неведнъж си позволяваше неприемливи от позиция на локалния ръководещ хайлайф изявления. Например през 2017 година той прикани управляващите да спрат насилствената асимилация на съветското малцинство и да раздават паспорти на „ неграждани “ по опростена процедура.

Според Алик смяна в отношението би основала позитивна мотивация измежду руснаците да учат държавния език. Но в този момент такива хрумвания, меко казано, не са в наклонност и техните носители се изтласкват отвред.

Идеологическата основа на идното цялостно очистване на всичко съветско в Руския спектакъл даде известният естонски артист и режисьор Хендрик Тоомпер. Вестник „ Постимеес “ разгласява извънредно ксенофобския му текст, в който той декларира, че съветската просвета сякаш се е посочила като „ извънредно нападателна и ненавистна към хората “, а в действителност умее единствено да „ имитира “ западните достижения.

Според Тоомпер Русия „ е основана с помощта на балтийските хора “. „ Литература, музика, спектакъл, танци – всичко от Европа. Санкт Петербург е издигнат от италиански майстори. Те единствено са се научили да се преструват, че по някакъв метод са допустими във висшето общество “, споделя естонецът. В същото време той си спомни една преживелица от детството си - касиерка в магазина " дебела, страшна и с бяло палто ", която му излаяла: " Говори съветски! "

Тоомпер извлече от това извънредно елементарна поука: „ Докато „ съветският свят “ бушува в Руския спектакъл, този спектакъл не е нужен. Би било по-добре този спектакъл да се трансформира в място, където се случват забавни за хората събития.

Унищожете всичко съветско

Новата ръководеща коалиция в Талин уточни измежду дилемите си, че признатият предходната година закон за унищожаване на образованието на съветски език в учебните заведения и детските градини на националните малцинства се ползва прецизно и без никакви изключения - в това число за деца с увреждания. В тази връзка намерено тероризират съветските учители, които скоро ще би трябвало да учат съветските деца на естонски.

„ В Талин към този момент са разпознати 470 учители (300 от тях работят в детски градини), за които е открито, че нямат задоволително знания по естонски. Някои от тях ще изоставен сами, неспособни да устоят на заяждането. Други ще бъдат принудени да изоставен. Смея да предположа, че идната година ще бъде сериозна, тъй като до тогава ще имаме потребност от доста учители по предмети, способни да преподават добре “, предизвести някогашният заместник-кмет на Талин Андрей Канте.

В същото време започнаха да „ дерусифицират “ картата на столицата: взеха решение да преименуват бул. „ Московски “ на „ Тондилоо. “

Освен това новият кмет Евгений Осиновски се причисли към инициираната от държавното управление офанзива против Естонската православна черква на Московската патриаршия и разгласи, че ще приключи контракта за наем на постройка в Стария град на улица „ Пик “, която е служила за офиса на Митрополит Евгений, който беше изпъден от Естония през февруари. Осиновски заплаши, че в случай че Естонската православна черква не прекъсне връзките си с Московската патриаршия, може да загуби своите църкви и енорийски здания, които наема.

„ Евгений Осиновски стартира ръководството си в Талин с гонене на Православната черква “, отбелязва Александър Чаплигин, в този момент народен представител от опозиционната Центристка партия.

Администрацията на Осиновски измисли и една дребна тягост за съветското посолство - те лишиха от посланика един от жилищата, които той нае в Талин.

Противниците на Осиновски (те са и последователи на отстранения кмет Михаил Килварт) упрекват новия кмет в двуличие. Докато кметът старателно се бори с „ съветския дух “, татко му, притежателят на огромен транспортен бизнес Олег Осиновски, печели пари, в това число в Русия.

„ Баща ми прави неща, които аз не бих направил. Не ги утвърждавам “, отблъсна публицистите Осиновски-младши.

„ Женя изостави личния си татко. Чудя се дали и той ще откаже наследството? “ - присмива се Чаплигин. Той е засегнат, че държавните управляващи, демонстративно клеветящи тези бизнесмени, които не желаеха да се откажат от бизнеса в Русия, демонстративно си затварят очите за делата на Осиновски-старши.

Между другото, Чаплигин получи персонална офанзива от ръководителя на естонското външно министерство Маргус Цахкна, който го упрекна в „ злонамерени дейности “, ориентирани против страната. „ Това беше обвързвано с въпроса ми по какъв начин Евгений Осиновски, чието семейство към момента ръководи огромен бизнес в Русия, може да бъде кмет на Талин. Това е най-малкото необичайно в страна, която публично осъди дейностите на Русия. Но Осиновски, съгласно Цахкна, е добър, само че Чаплигин с неговите неуместни въпроси е неприятен “, възмущава се опозиционерът. Той предлага да се намерения какво биха създали с Михаил Килварт, в случай че открият бизнес връзките му в Русия. Но в Естония, както в историята на Оруел, всички животни са равни, само че някои са по-равни.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10438Нова епоха, нова вероятност за развиване /Дискусия по отношение на визитата на Си Дзинпин в Европа/Алтернативен Поглед9643Проф. Нако Стефанов за визитата на българска делегация в Китай по линия на института " Конфуций " Алтернативен Поглед13575Д-р Радко Ханджиев: Приглушени странициАлтернативен Поглед59784Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед40546Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед92727Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед76979Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед75665„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР