Новите санкции на САЩ срещу Москва може да попречат на

...
Новите санкции на САЩ срещу Москва може да попречат на
Коментари Харесай

Новите санкции на САЩ срещу Русия застрашават продажбите ѝ на петрол за Индия

Новите наказания на Съединени американски щати против Москва може да попречат на продажбите на съветски нефт за Индия, която е най-големият покупател на съветски морски недопечен нефт, както и да усложнят напъните на индийските държавни рафинерии да обезпечат годишни съглашения за доставки, оповестява БНР с позоваване на Ройтерс. Агенцията цитира три неназовани източника от петролната промишленост, осведомени с въпроса.

В петък Вашингтон наложи наказания, с цел да означи втората годишнина от нахлуването на Москва в Украйна и като реакция на гибелта на опозиционния водач Алексей Навални. Санкциите са ориентирани към водещата съветска танкерна група " Совкомфлот " (Sovcomflot), която Вашингтон упрекна, че е забъркана в нарушение на ценовия таван на Г-7 за съветския нефт, както и 14 танкера за недопечен нефт, свързани със " Совкомфлот ".

Източници на Ройтерс споделиха, че индийските рафинерии са загрижени, че последните наказания ще доведат до " провокации " при приемането на кораби с съветски нефт и биха могли да покачат цените на товарите. Това може да стесни отстъпката за петрола, който се купува от търговци и съветски компании на доставка.

В допълнение, Москва може би ще търси по какъв начин да прекара още повече размери посредством търговци, с цел да се защищити от по-нататъшен риск от наказания, увеличавайки несигурността, споделиха източници от промишлеността, които отхвърлиха да бъдат посочени заради чувствителността на въпроса.

Индия рядко купуваше съветски нефт преди 2022 година заради високите транспортни разноски, само че в този момент рафинериите в третата по величина вносителка на нефт в света са огромни купувачи, печелейки от по-ниските цени, откакто Европа забрани вноса на съветски нефт.

Русия стана най-големият снабдител на нефт за Индия през 2023 година Чрез срочни покупко-продажби и покупки на спот пазара южноазиатската страна е внасяла към 1,66 млн. барела дневно съветски нефт през 2023 година в съпоставяне със приблизително 652 хиляди барела дневно през 2022 година

Източник от индийското държавно управление сподели за Ройтерс, че Индия ще продължи да купува съветски нефт единствено в случай че се продава под тавана на цената в несанкционирани кораби. Министерството на петрола на страната не отговори на настояването за коментар, отбелязва организацията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР