Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на

...
Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на
Коментари Харесай

Одобрени са първите правила на ЕС за борба с насилието срещу жени

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, учредено на пола, и да защитят жертвите му, изключително дамите и жертвите на домашно принуждение.

Парламентът одобри в сряда с 522 гласа „ за “, 27 „ срещу “ и 72 „ въздържал се “ първите правила на Европейски Съюз за битка с насилието над дами и домашното принуждение. Директивата приканва за по-строги закони против кибернасилието, по-добра помощ за жертвите и стъпки за попречване на обезчестяване.

Новите правила не разрешават гениталното осакатяване на дами и насилствения брак и обрисуват съответни насоки за закононарушения, осъществени онлайн, като откриване на персонална информация и киберфлашинг.

Новото законодателство ще включва по-дълъг лист от утежняващи условия за закононарушения, които водят до по-тежки санкции, като закононарушения против публични персони, публицисти или бранители на човешките права. Списъкът също по този начин включва желанието да се санкционират жертвите въз основа на техния пол, полова ориентировка, цвят на кожата, вяра, обществен генезис или политически убеждения, както и желанието да се резервира или възвърне „ достойнството “.

Безопасността и благосъстоянието на жертвите следва да бъдат приоритет, в това число посредством достъп до предпазено жилище. Здравеопазването би трябвало да бъде налично, в това число услугите за полово и репродуктивно здраве. Органите на държавите-членки ще имат засилени отговорности за докладване и събиране на доказателства и ще би трябвало да покачат публичната информираност по отношение на обстоятелството, че сексът без единодушие се смята за закононарушение.

Поради настояването на Парламента, Комисията ще рапортува на всеки пет години дали разпоредбите би трябвало да бъдат преразгледани. Новите правила ще влязат в действие двадесет дни след публикуването им в Официален вестник на Европейски Съюз. Държавите членки разполагат с три години, с цел да приложат наредбите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР