Новите икономически и политически процеси в света, създаването на нови

...
Новите икономически и политически процеси в света, създаването на нови
Коментари Харесай

Росен Желязков пред студенти в Ханой: Европа изостава от Китай и САЩ. Светът се обръща на Изток

Новите стопански и политически процеси в света, основаването на нови салда, тендениците в новите технологии бяха предмет на забавна политическа лекция на ръководителя на българския парламент Росен Желязков, която той изнесе пред студентите от Националния университет в Ханой в последния ден от формалното си посещаване във Виетнам.

 

Росен Желязков бе посрещнат от ректора на Университета проф.Ле Куан, който го срещна с историята на висшето образователно заведение.

 

Говорейки за новите стопански салда, Желязков посочи: " Световната стопанска система се обръща на изток. Ако през 2005 година размерът на европейската стопанска система (по настоящи пазарни цени) беше повече от шест пъти по-голям от този на Китай, през днешния ден Китай съвсем е наваксал, с стопанска система на стойност 11,4 трилиона евро. Следващото десетилетие ще бъде определящо за бъдещето на Европа и ролята на Европа в света. След международната финансова рецесия от 2008 година растежът на глава от популацията в Европа спадна ".

 

И още акцент лекцията на Росен Желязков пред ханойски студенти:

 

 „ Свързаността “ се трансформира в мощен израз на политическа мощ и световна упоритост, надалеч надминавайки елементарната стопанска система ", съобщи Росен Желязков като акцентира експанзията в развиването на Изтока.

 

До 2050 година Goldman Sachs има вяра, че тежестта на международния Брутният вътрешен продукт ще се измести още повече към Азия. 

Нигерия, Пакистан и Египет влизат в топ 10. Основно основание в тези оценки е бързото повишаване на популацията, което би трябвало да докара до солидна работна мощ и в трите народи.

 

И защото световната мощ се предефинира от бързия софтуерен напредък, европейците изостават от Китай и Съединените щати във връзка с нововъзникващите технологии и нововъведения – от изкуствения разсъдък до квантовите калкулации.С тези видими промени може да наподобява елементарно да се неглижира Европа.

 

За Европейски Съюз съсредоточаването върху завършването на единния пазар, в това число Дигитален, банковия съюз и съюза на финансовите пазари – е безусловно жизненоважно. 

През последните години Виетнам поддържа впечатляващо висок стопански растеж и то в извънредно динамично развиващия се район на Югоизточна Азия. България ще продължи да бъде мощен покровител за развиването на връзките на Европейски Съюз с предпочитан сътрудник като Виетнам.

 

Нашите нации имат обичайно близки връзки към тържеството тна духа, съобщи още ръководителят на българския парламент,  отговаряйки на голям брой въпроси на студентите.

 

 И непосредствено се обърна към младежите в залата: Вие ще оползотворявате възможностите на този нов свят като държавници, мениджъри, учени и хора на духа, вие ще продължите възходящото развиване на връзките сред Виетнам и България.  Гордост за всеки български общественик е да приказва с образци за българо-виетнамските връзки, тъй като те имат мощен прочувствен заряд и са изпълнени с доста откровена история на човешките контакти ".

 

След което разгласи, че ще има актуализация на стратегиите за продан на студенти сред България и Виетнам и увеличение броя на стипендиантите до края на годината. 

В днешния световен свят България и Виетнам стоят все по-близо един до различен, акцентира Желязков в лекцията си пред студенти от университета.

 

 Ето цялата лекция на Росен Желязков:

 

УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ,                                                                                       УВАЖАЕМИ СТУДЕНТИ,                                                                                    СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

 

Срещите с младежите имат едно незаменимо предимство -възможността да погледнеш в бъдещето и в погледа насреща да видиш оптимизъм. Повярвайте ми, за моето потомство, да се говори днес за бъдещето не е по никакъв начин лесна задача. Светът претърпява бурни промени. В политическите направления и избори. В стопански провокации и благоприятни условия. В демографски и екологични заплахи. 

 

Светът е на път към нов геополитически, геоикономически и геотехнологичен ред. Ако днес от осемте най-големи стопански системи в света четири са европейски (включително Обединеното кралство), до 2030 година този брой ще намалее до три (включително Обединеното кралство), а до 2050 година остава единствено Германия. И то не защото три ще отслабнат, а тъй като ще бъдат изпреварени. Световната стопанска система се обръща на изток. Ако през 2005 година размерът на европейската стопанска система (по настоящи пазарни цени) беше повече от шест пъти по-голям от този на Китай, през днешния ден Китай съвсем е наваксал, с стопанска система на стойност 11,4 трилиона евро. 

 

Свързаността е новата геополитика: в случай че през 2005 година имаше към един милиард интернет консуматори по света, през днешния ден този брой е съвсем четири милиарда и пораства. В същото време броят на обвързваните устройства се усилва експоненциално, задвижван от бързо развиващия се Интернет на нещата и Четвъртата индустриална гражданска война. „ Свързаността “ се трансформира в мощен израз на политическа мощ и световна упоритост, надалеч надминавайки елементарната стопанска система.

 

Основна тематика през последните няколко десетилетия беше невероятният напредък на Китай и Индия. Например сред 2000 година и 2022 година Индия скочи с осем места, с цел да стане петата по величина стопанска система, изпреварвайки Обединеното кралство и Франция. До 2050 година Goldman Sachs има вяра, че тежестта на международния Брутният вътрешен продукт ще се измести още повече към Азия. Прогнозата до 2075 година разкрива фрапантно друг международен ред, като Нигерия, Пакистан и Египет влизат в топ 10. Основно основание в тези оценки е бързото повишаване на популацията, което би трябвало да докара до солидна работна мощ и в трите народи. Трябва също да се означи, че Китай, Индия и Съединени американски щати се чака да имат сходен БВП, което допуска ненапълно идентична икономическа мощност. В резултат на това методът, по който тези народи избират да се ангажират една с друга, евентуално ще оформи световния пейзаж по способи, които имат далечни последствия.

 

Каква роля ще играе Европа в този бързо изменящ се свят? Как може Европейският съюз да подсигурява, че няма да се трансформира в междинна мощ, хваната сред Съединените щати и Китай? Следващото десетилетие ще бъде определящо за бъдещето на Европа и ролята на Европа в света. 

 

След международната финансова рецесия от 2008 година растежът на глава от популацията спадна. Пандемията и енергийната рецесия доведоха до доста понижаване на равнището на произвеждане. И това във време, когато странитесе борят със структурните промени породени от фрагментацията, климатичните и софтуерните промени и демографския напън. И защото световната мощ се предефинира от бързия софтуерен напредък, европейците изостават от Китай и Съединените щати във връзка с нововъзникващите технологии и нововъведения – от изкуствения разсъдък до квантовите калкулации.С тези видими промени може да наподобява елементарно да се неглижира Европа. Но не само Европа се нуждае от Европа. Светът има потребност от Европа – като стабилен баланс сред стопански, обществени и екологични цели; фар на разнообразие и свобода; същински бранител на многостранни решения и подходи за съдействие в свят, все по-доминиран от национализма. Европа към момента е суперсила, мястото, което дефинира световния златен стандарт, когато става дума за насочени към индивида технологии и цифрови права, за контролиране и богатство на потребителите, за обществена отбрана и приобщаващи общества.

 

За Европейски Съюз съсредоточаването върху завършването на единния пазар, в това число Дигитален, банковия съюз и съюза на финансовите пазари – е безусловно жизненоважно. Зелените дотации следва да поддържат целостта на единния пазар на Европейски Съюз и да следват общ метод на Европейски Съюз. Заедно с осъществяването на проектите за възобновяване и резистентност, промените са от решаващо значение за повишение на продуктивността и конкурентоспособността на Европейски Съюз. Вносителите на сила би трябвало да продължат да се стремят да диверсифицират доставчиците, с цел да избегнат последствията от свръхзависимостта от един източник.

 

Спомням си какъв брой мощно усещане ми направи мотото, което през 2017 година Виетнам бе избрал като домакин на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическосътрудничество в Да Нанг - „ Създаване на нов динамизъм, поощряване на споделено бъдеще “. Днес още по-силно осъзнаваме, че тази философия за устойчиво, социално ангажирано и екологично развиване  е хуманна, виновна и солидарна вероятност освен за Азиатско-тихоокеанския район, само че и за целия свят. Днес приказвам пред вас – възпитаниците на Националния университет на град Ханой - една толкоз влиятелна академична институция и изпитвам възприятие на удовлетворение. 

 

Скъпи млади другари, 

Вие ще оползотворявате шансовете на този нов свят като държавници, мениджъри, учени и хора на духа. Вие ще продължите възходящото развите на отношенията сред Виетнам и България. Отношенията сред страните се дефинира от сътрудничество и съревнование, от изгода и интерес, от споделяне на общи полезности и почитание сред хората.

 

 Гордост за всеки български общественик е да говори с примери за българо-виетнамските връзки. Защото теимат мощен прочувствен заряд и са изпълнени с доста искрена история на човешките контакти. 

 

България е оказала помощ за образованиетона хиляди виетнамски младежи в годините на следвоенно възобновяване на Виетнам. Повече от 30 000 виетнамски жители са учили и работили в България. 5 000 от тях са завършиливисше образование в България. Със своя опит и знания през днешния ден българските ученици във Виетнам са главно свързващо звено, което сближава нашите страни. България е измежду първите страни в света, които признават независимостта на Виетнам. През 2025 година ще отбележим 75 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Виетнам.

 

Днес България и Виетнам са значими фактори за стабилността в своите райони, поддържат градивни връзки със прилежащите страни и вземат участие интензивно в разнообразни формати на районното съдействие. 

 

В днешния световен свят България и Виетнам стоят все по-близо един до друг. На разнообразни континети, но свързани исторически, реално и дигитално ние сме заедно в битката с климатичните промени, гарантирането на устойчивостта на веригите на доставка, превъзмогването на хибридните закани, развиването на нововъведенията, технологиите и наизкуствения разсъдък.

 

Развиваме активен политически разговор на най-високо ниво, а през  последните години показваме обща  воля да издигнем двустранните връзки до ниво настратегическо партньорство. 

 

През последните години Виетнам поддържа впечатляващо висок стопански растеж и то в извънредно динамично развиващия се район на Югоизточна Азия. България ще продължи да бъде мощен покровител за развиването на връзките на Европейски Съюз с предпочитан сътрудник като Виетнам.  Базирани на обичайно другарство и основаващи се на прагматизъм и доверие, в двустранните отношения все по-осезаемозапочват да се регистрират изгодите от участието на България в Европейския съюз и на Виетнам в АСЕАН, както и от нарастващата роля на Виетнам в района на Югоизточна Азия. С подписването на съглашения за свободна търговия и за отбрана на инвестициите се откриват нови благоприятни условия за българо-виетнамските връзки. Тези два документа са най-амбициозните търговски съглашения на Европейски Съюз и се основават на взаимен ангажимент за открита, обективна и учредена на разпоредбите либерализация на търговията и икономическата интеграция. 

 

Скъпи млади другари, 

България и Виетнам  са ситуирани на хиляди километри една от друга, само че народите нисподелят сходна историческа орис. Наследници на авторитетни и процъфтяващи империи, през XIXи ХХ век нашите нации водят неравна и тежка битка първо за извоюване на своята самостоятелност и след това за реализиране на национално обединяване. В своята многолетна история нашитедва горди народа са извоювали значими национални дела. 

 

В наши дни образованото младо поколение на България и Виетнам има огромна мисия – да гради свят на по-добро и безконфликтно бъдеще.

 

 Бих желал да знаете, че в България, взаимно със международно известни швейцарски университети, през 2022 година беше основан Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). В него са  инвестирали компании като Amazon Web Services, Гугъл, DeepMind, SiteGround и други Основната задача наинститута е да утвърди България като водеща дестинация за научни проучвания и нововъведения, привличаща най-хубавите гении, в икономическа среда, основана на основаването на високостойностна интелектуална благосъстоятелност.

 

През 2022 година България предвиди опция за улеснение на придобиването на позволение за дълготрайно престояване за притежателите на удостоверения за високотехнологичен и/или новаторски план, наречена " Start-up Visa ".

 

В региона на енергетиката България и Виетнамвървят в една посока. Приоритет за България е развиването на водородната стопанска система, за която страната ни разполага с научна и софтуерна експертиза. В тази връзка бих искал да поздравявам подписването на Партньорство за обективен енергиен преход с Виетнам (Just Energy Transition Partnership) през м. декември 2022 година, което ще подкрепи страната в постигането на амбициозните климатични цели, които си е сложила.

 

Скъпи млади другари, 

Всяка среща със студенти е вълнуващо странствуване в света на спомените но и на мечтите. Аз съм сигурен, че именно образованието, познанието и нововъведенията ще бъдат териториите на бъдещи нови срещи междумладите хора от България и Виетнам. 

 

Със сигурност ви предстоят нови и красивиприятелства, които ще обогатяват нашите връзки и ще ни  правят по-силни дружно.Защото, както гласи една виетнамска национална мъдрост,  „ Конете могат да препускат сами, а птиците – да летят единствено с другари “, приключи лекцията си Росен Желязков.

 

Тридневното посещаване на българската делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, приключи с посещаване Детска градина Виетнам-България, издигната преди 50 години със средства на българската страна. Народните представители бяха посетители на група " Ян Бибиян ", възпитаниците на която ги поздравиха с къса фолклорна стратегия.

 

Късно довечера Росен Желязков ще завръща в България.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР