Новите фаворити на руското посолство за избор на Сливенски митрополит

...
Новите фаворити на руското посолство за избор на Сливенски митрополит
Коментари Харесай

Фаворитите на Митрофанова за сливенски владика са в листата на кандидатите

Новите любимци на съветското посолство за избор на Сливенски митрополит – Герасим и Исак, са включени в листата на листата с достоизбираемите епископи.

В обява на уеб страницата на БПЦ се показва, че в листата на претендентите са включени Величкият свещеник Сионий, Знеполският свещеник Арсений, Мелнишкият свещеник Герасим, Браницкият свещеник Пахомий, Главиницкият свещеник Макарий и Велбъждкият свещеник Исаак.

Вниманието на съветските емисари се насочи към Герасим и Исак, откакто Агатополският свещеник Йеротей – дясна ръка на починалия сливенски епископ Йоаникий, загуби шансове поради пропутинските си възгледи, емисарите на Кремъл си избраха нови любимци, оповестяват наши източници.

Както, до момента в който беше жив Йоаникий беше забранил да бъдат причестявани украинци в неговата епархия, в случай че не са към Московската патриаршия на Кирил. Митрополията оказваше гневен отпор против признаването от БПЦ на автокефалната Православна черква на Украйна с предстоятел Епифаний. Йеротей следваше същата тази политика, макар че през последните месеци прикриваше проруските си тежнения.

Единият от проруските претенденти – Герасим, е предложен за основен секретар на Св. синод преди съвсем 10 години от Външния отдел на Московската Патриаршия. Предложен е на починалия патриарх Неофит от последния началник на Шести отдел на Шесто Управление на Държавна сигурност Димитър Иванов.

Другият съветски любимец – Исаак, е креатура на изгонения през предходната есен от ДАНС за шпионаж в интерес на Русия от България Васиан Змеев. Той е постоянен клиент на Руското посолство в София. Участник в събития на така наречен Руски културно-информационен център в столицата. Исак е бил стипендиант на Иларион Алфеев в Москва - това е някогашният заместител на патриарх Кирил, който години наред командваше българската Църква. Той е и доста непосредствен с изповедника на Путин - сегашният кримски митрополит Тихон Шефконов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР