Нови правила на Министерство на корабоплаванетоВъвеждат лиценз и за това

...
Нови правила на Министерство на корабоплаванетоВъвеждат лиценз и за това
Коментари Харесай

Гърция спира безплатния риболов с щека

Нови правила на Министерство на корабоплаването
Въвеждат лиценз и за това занимание, който ще коства до 15 евро

Използването на динамит се санкционира със затвор

С ново решение Министерство на корабоплаването на Гърция стопира заниманието на феновете рибари, което провокира техния яд, защото ги принуждава да си вадят лиценз, който няма да е безвъзмезден, а ще коства до 15 евро.

За задачата ще бъде основан лицензионен електронен указател, който ще обгръща всички фенове рибари. Те ще би трябвало да се записват в електронна система и да записват улова си според новите правила за попречване на свръхулова в Европейски Съюз.

Друга смяна е проследимостта. Тази стъпка към момента е в развой на създаване, само че ще бъде приложена от 1 януари 2025 година.

В Гърция позволение за любителски лов на риба се издава на риболовци, които желаят да ловят риба с харпун или от лодка в морето. На тях е неразрешено да употребяват мрежи, тъй като за това е належащо позволение за професионални риболовци, което се издава против такса от 20 евро.

Всеки риболовец има право да хване не повече от пет кила риба в границите на 24 часа, като се изключи случаите, в които единствено една от рибите е по-тежка от пет кг.

Ако ловят в намерено море, би трябвало да имат наложително шамандура в жълт цвят с жълто флагче с диагонална алена линия, на която е изписано „?.?. ” (подводна дейност). Необходимо е за тяхната сигурност, а шамандурата при естествени условия би трябвало да се вижда от най-малко 300 метра, като харпунджията би трябвало да се движи в радиус от 50 метра към нея.
Риболовът в Гърция е все по-популярен измежду българите, защото типовете риба, които живеят в Средиземно море, в пъти надминават типовете, обитаващи Черно море. Трябва да знаете, че на всички места в страната е неразрешен риболовът с динамит или с растителни или химични субстанции, които сковават или убиват рибата. Наказанията за нарушителите са строги - затвор за интервал от 5 месеца до 3 години, санкция и лишаване на плавателното средство.

Забранено е ловенето на риба с харпун през целия месец май всяка година, след залязване на слънцето, от деца, които не са навършили 16 години, на разстояние не по-малко от 200 метра, където нормално плуват хора или има кораби на котва, както и на входовете на пристанища.

На избрани язовири риболовът е изцяло неразрешен, а повода за това е, че се замърсява околната среда. Оплакванията най-много са свързани с боклуците, които оставят след себе си рибари и паленето на огньове, които са строго неразрешени. Глобата е 400 евро.

Граждани могат да подават тъжби
€54 000 санкция и затвор за непочистен парцел
Наказва се всеки съсобственик на имот



Собствениците на парцели са длъжни да почистват парцелите си.

Собствениците на парцели ще заплащат санкции от 1000 евро до 54 000 евро, в случай че не почистват регионите, където живеят. Мярката се постанова за понижаване на риска от пожари.

За неспазване на условията жителите подлежат на санкция до 54 000 евро и отнемане от независимост за две години.
Чрез цифрова услуга всеки жител ще може да подаде недоволство за непочистен имот, а общината ще записва данните, получени вследствие на жалбата. Общините ще разпознават непочистените зони и по-късно благодарение на цифрова платформа ще могат да ревизират още веднъж дали жителите са подали декларация за разчистване и да ги осведомят за задължението да почистят региона.

Тези, които не са подали декларация, ще бъдат глобявани с от 1000 евро до 54 000 евро “на човек ”, т.е. не на имот, а на съсобственик. Например в случай че непочистеният парцел е на четирима притежатели, санкцията ще е 4000 евро. В такива случаи се смята, че притежателят е дал единодушие общината да влезе в обекта и да начисли такса разчистване.

В същото време, с цел да се избегнат умишлени доноси от “зли съседи ”, се вкарва санкция до 54 000 евро и две години затвор за погрешно изказване.

Поради риск от пожар
Фериботни компании отхвърлят транспорт на електрически автомобили
Всяка компания слага разнообразни условия



Електромобилите се транспортират в специфични зони на фериботите.

Гърция вкара специфични условия за превозване на електрически автомобили на борда на кораби и фериботи, само че все пак транспортни компании отхвърлят да ги транспортират заради риск от пожар.

Забранява се транспорт на електрически автомобил без компаньон. За момента съществува единствено една разпоредба с условия по паркиране и транспорт на този вид коли, само че изискванията са целесъобразни, а не наложителни. Единственото изискване, с цел да може електрически или хибриден автомобил да влезе на транспортен съд, е процентът на зареждане да не надвишава 40%, возилата да са паркирани на специфични сектори в корабите със специфични огнеупорни покрития и подготвен екипаж за реакция при пожар.

Гасенето на пожар на батерия изисква доста огромно количество вода - към 10 000 литра. Причината е плътността на батерията, която може да изгори без достъп до О2.

Със същия проблем се сблъскват и притежателите на коли с газови уредби.

Засега всяка фериботна компания има свои условия за транспорт на електрически автомобили. Затова е целесъобразно преди идващото си пътешестване към Гърция да ревизирате дали на ферибота за мечтаната от вас дестинация има специфични регулации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР