Нови избори за Общински съвет в София! Че това се

...
Нови избори за Общински съвет в София! Че това се
Коментари Харесай

Първо в Narod.bg: Нови предсрочни избори в София, гласуваме на 9 юни

Нови избори за Общински съвет в София! Че това се задава са предизвестени структурите на „ Демократична България ” със заповед да стартират да стягат редиците за предварителния избор, научи извънредно Narod.bg.

Информацията ни бе доказана от 2 самостоятелни един от различен източници от средите на жълтопаветниците. Според проекта вотът за нови общински съветници би следвало да се организира на 9 юни, когато се възнамеряват и европейските избори, акцентира осведомител на Narod.bg.

Причината за предварителния избор е невъзможността да се избере ръководител на Столичния общински съвет (СОС), с което действително се блокира работата му, от което в София царува безредие. А неуспехът с избора значи, че договорка за поста няма да има…

Ако старейшините не си изберат ръководител в границите на 3 месеца, СОС би трябвало да бъде разхлабен и в София да се проведат нови избори за общински съветници, заяви неотдавна и ръководителят на Общинската изборна комисия Полина Витанова.

Реклама

Тя разясни, че нейното пояснение на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА) е, че без определен ръководител идващите събирания на СОС не могат да се смятат за съвещания, което след третия месец ще бъде съображение за ОИК да разгласи преустановяване на мандата на съвета и да изиска от президента насрочването на нови частични избори.

Текстът в ЗМСМА гласи, че „ в случай че в продължение на три месеца Общинският съвет не организира съвещание, пълномощията му се приключват с решение на общинската изборна комисия и в тримесечен период се създават нови избори за общински съвет “.

Новоизбраният кмет на София Васил Терзиев също призна, че на гласоподавателите в София скоро е допустимо да им се наложи отново да гласоподават за общински съветници.

„ Силно се надявам това да не се случи, тъй като ще значи цялостен блокаж на Столичната община, а би трябвало да се приема бюджет за 2024 година, което е в региона на общинския съвет “, съобщи Терзиев след среща с премиера Николай Денков. По-късно някогашният началник на общинския съвет от ГЕРБ Георги Георгиев, който е правист, разяснява, че това не е просто мнение на Терзиев, а е планувано в ЗМСМА.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР