Нови избори на пролет са по-голяма опасност от това да

...
Нови избори на пролет са по-голяма опасност от това да
Коментари Харесай

Ивайло Дичев: Четвърти избори са по-опасни от правителство на ГЕРБ и ДПС

Нови избори на пролет са по-голяма заплаха от това да се сформира държавно управление на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това сподели културният антрополог професор Ивайло Дичев пред Свободна Европа. Той разяснява доверието в изборния развой и неналичието на политически спор 5 дни преди изборите, които ще се проведат в неделя.
Третата акция е лишена от политически спор, а вниманието е отместено към механически или експертни въпроси. Към техническите той отнесе възможни нередности в гласуването, а към експертните - потребността от зелени документи или ограниченията против пандемията, споделя още той.
Той разяснява и изборите за президент: мисля, че президентските избори играят ролята на футболния мач, в смисъл, че те са доста персонализирани и хората си показват малко повече за кого гласоподават. И това се върти в разнообразни клипове – да кажем Лозан Панов гледа някакви домати или бачонки с ракия; Радев прави лицеви опори. Това са по-човешки и разбираеми избори, въпреки че нямат значение. Знаем, че президентът няма особена функционалност, само че тези избори сигурно ще привлекат повече гласоподаватели.
Герджиков е малко над ГЕРБ - с няколко %. Очевидно Радев е много над партиите, които го поддържат. По някакъв метод самата фигура е по-интересна за гласоподавателя, в сравнение с партията. Макар че това е по-малко значимото в тази ситуация. Тези избори са натоварени и с доста символика, показва професорът.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР