Novavax е подписала многомилиардна сделка с френския производител на лекарства

...
Novavax е подписала многомилиардна сделка с френския производител на лекарства
Коментари Харесай

Акциите на Novavax скочиха със 120% след сделката със Sanofi

Novavax е подписала многомилиардна договорка с френския производител на медикаменти Sanofi, която да комерсиализира имунизацията ѝ против Covid от идната година. Двете компании ще си партнират и при създаването на комбинирани ваксини, ориентирани към ковид и грипа, наред с други старания.

Акциите на Novavax скочиха със 120% в предпазарната търговия в петък по отношение на затварянето им от предходния ден, достигайки 9.3 $ за брой.

Лицензионното съглашение ще разреши на Novavax да анулира предизвестието си по отношение на способността да продължи да работи. За първи път изпълнителният шеф Джон Джейкъбс призна за тази опция през февруари 2023 година

Това бележи повратна точка за борещия се за оцеляване производител на ваксини и неговата основана на протеин Covid ваксина. Здравните чиновници гледат на нея като на скъпа опция за хора, които не желаят да одобряват mРНК имунизациите на Pfizer и Moderna.

Част от договорката разрешава на Sanofi да употребява имунизацията против Covid и водещата технология на Novavax, адювант Matrix-M, за създаване на нови ваксини. Sanofi ще заплати на Novavax предплатено 500 милиона $ и до 700 милиона $ на избрани стадии на развиване, регулации и пускане.

Тази сума е почти двойно по-голяма от настоящата пазарна капитализация на Novavax от 627 милиона $.

Американската биотехнологична компания има право на заплащания за авторски права върху продажбите на Sanofi на нейната ваксина против Covid и комбинирани ваксини, ориентирани против ковид и грип. Novavax също по този начин ще получи спомагателни заплащания за пускане и продажби в размер на до 200 милиона $, дружно с такси за всеки артикул, който Sanofi създава с адювант Matrix-M.

Съгласно договорката Sanofi ще получи по-малко от 5% дял в Novavax.

„ Това в действителност оказва помощ на нашия бизнес. Това ни поддържа добре капитализирани, отстранява предизвестието за настоящо дружество, дава ни късмет да насочим тактиката си повече към това, в което сме най-хубави – да донесем спомагателна стойност на всички наши заинтригувани страни, в това число нашите акционери “, сподели Джейкъбс пред CNBC.

Сделката ще помогне и на компанията да извърши задачата си за възстановяване на световното публично опазване на здравето със своята софтуерна платформа за ваксини „ с ритъм и мащаб, които в никакъв случай не бихме могли да реализираме, в случай че запазим всичко за себе си заради липса на запаси, капитал и обсег “, сподели Джейкъбс.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР