Новата седмица не започна никак добре за Apple, които бяха

...
Новата седмица не започна никак добре за Apple, които бяха
Коментари Харесай

Защо Apple отнесе близо 2 милиарда евро глоба

Новата седмица не стартира по никакъв начин добре за Apple, които бяха санкционирани от Европейската комисия с впечатляващите 1,8 милиарда евро поради корист с господстващо състояние на пазара на приложения. Решението на Брюксел е обвързвано с една от най-доходоносните ниши при мобилния програмен продукт - абонаментите.

iOS потребителите имат две варианти за тях:
Да заплащат през App Store - при този вид обаче Apple начислява спомагателна такса; Да заплащат непосредствено на платформата, което е по-евтино, тъй като няма медиатор.
Проблемът е, че софтуерният колос не разрешава на разработчиците дори да сложат най-обикновен линк към страницата за абонамент на уеб страницата си. Не е разрешено и да се уведомяват потребителите по имейл за съществуването на опция на заплащането през App Store.
 Приложение или нищо: Как Apple наказа потребителите си в Европейски Съюз
Приложение или нищо: Как Apple наказа потребителите си в Европейски Съюз

Било прекомерно мъчно да съблюдава условията на акта за цифровите пазари

Това, обяснимо, разгневи огромните платформи като Spotify, които си потърсиха правата в Брюксел. Според Европейска комисия налице е нарушаване на законодателството за защита на конкуренцията на Европейския съюз и са налице " нечестни условия на търговия ", които " не са нито нужни, нито пропорционални на потребността от отбрана на комерсиалния интерес на Apple ".

Според Брюксел неналичието на опция за осведомен избор е довела до това iOS потребителите през дълъг интервал от време да заплащат доста по-високи цени спрямо останалите.
 Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет понижава каузи си в Apple
Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет понижава каузи си в Apple

Огромната водеща позиция на милиардера в софтуерния колос остава в историята

Очаквано, Apple не са удовлетворени от решението и ще апелират. От компанията нападнаха непосредствено Spotify, които по думите им имат над 50-процентов дял на европейския пазар без да са им платили нищо " макар ролята на App Store " - очевидна отпратка към по-ранното решение на музикалната платформа да предлага абонаменти единствено през уеб страницата си.

" Безплатно " не е задоволително за Spotify. Те желаят да изкривят разпоредбите в своя изгода с прибавяне на функционалности за абонамент, които не употребяват App Store посредством инструментите на Apple и благодарение на доверието, което Apple са построили у своите консуматори. Иронично е, че в името на конкуренцията решението бетонира преобладаващата позиция на сполучлива европейска компания ", пишат хората на Тим Кук.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР