Новата календарна година е вече тук и оставяйки празненствата по

...
Новата календарна година е вече тук и оставяйки празненствата по
Коментари Харесай

Вдъхновената Топалова взе сет на бивша номер 12, но Белгия поведе с 2:1 на България

Новата календарна година е към този момент тук и оставяйки празненствата във връзка нейното настъпване на назад във времето, ни предстоеше в ранните часове на 1 януари да насочим погледите си към Австралия за новата смесена отборна конкуренция United Cup и по-точно присъединяване на България в нея. Страната ни на старта в надпреварата отстъпи пред обиграния отбор на Гърция с 1:4 победи, но още през вчерашния ден сънародниците ни се оправдаха против селекцията на Белгия и въпреки Изабелла Шиникова да позволи трисетово проваляне, то най-хубавият ми тенисист и капитан на тима Григор Димитров пречупи Давид Гофен, възстановявайки равенството от 1:1 преди заключителната фаза от съревнованието.

Според предварителните упования програмата за днешния празничен ден трябваше да бъде открита с борбата на първите ракети при дамите сред Виктория Томова и Елизе Мертенс, само че получената контузия от софиянката при загубата ѝ от Мария Сакари се е оказала по-сериозна от плануваното и не ѝ разреши да излезе на корта в RAC Arena. При сходно стичане на събитията, то в деяние се наложи да влезе третата ракетата в българската селекция Гергана Топалова, която с този си дуел против международната номер 30 дебютира на WTA сцената и се показа повече от почтено, само че отстъпи след 4:6 6:3 0:6. По този метод отборът на Белгия още веднъж излиза напред в общия резултат на битката с 2:1 и се намира на една ръка разстояние от крайния успех, преди започващия по-късно мач на вторите ракети при мъжете сред Димитър Кузманов и Зизу Бергс.

Още през цялото време на дуела ясно се забелязваше напрежението, което изпитва родната ни представителка, поради смисъла на срещата, като неточностите в играта ѝ подбудени от сковаността се оказаха пагубни за дебютното ѝ подаване и тя изостана обратно с пробив. Въпреки неподходящия старт на конфликта, Гери стремително отговори уместно с два впечатляващи уинъра от дланния си удар, които ознаменува с рибрейк след двойна неточност на международната номер 29, само че броени минути по-късно в желанието си да е нападателна сбърка неколкократно и серията от пробиви продължи с нов подобен в интерес на белгийката.

При последвалата отмора Гришо се зае със задачата да даде нужните инструкции на международната номер 323, които главно бяха свързани с осъществяването ѝ на сервис, като подобрението в играта на софиянката не закъсня и доста скоро тя се възползва от изпълненото с грешки показване на членката на топ 30, с цел да възвърне равенството при 4:4. Идното подаване на Топалова в деветия гейм се оказа с фундаментално значение за изхода на сета, откакто нашето момиче имаше преимущество от 40:30, но тогава ударът на Мертенс закачи филето на мрежата и падна от другата страна на полето неспасяемо, лишавайки Гери от шанса ѝ да излезе напред. Впоследствие белгийката употребява добития подтик в основните обстановки, пробивайки решаващо, с цел да открие сметката си в общия резултат на срещата.

Втората част започва извънредно разочароващо за нашенката, чиито отигравания надалеч не затрудняваха именитата ѝ съперничката и без време Мертенс се откъсна с пробив задатък. По сходство на по-рано в дуела Топалова се оправдава скоростно, взимайки сервиса си на нула, като в минутите по-късно настъпи и преломният миг, когато някогашната полуфиналистка от Аустрелиън Оупън се сблъска с следващия спад в нивото си и българката чрез редица фамозни удари редуцира пасива си, връщайки паритета в резултата. Страхотната сила и аплодисменти, които получаваше 323-тата в света от публиката и ъгъла на отбора ни, образно я окрилиха и тя продължи започнатото с нов пробив, като серията ѝ доближи пет следващи гейма в нейния актив и нищо не съумя да я пречупи по пътя към това да възвърне равенството в обособените сетове.

В паузата преди началото на решителната трета част белгийката употребява правото си да отиде до съблекалнята, като след завръщането си на корта излъчваше напълно друг образ в своето показване. Безбройните неточности на Мертенс в хода на конфликта очевидно бяха изчистени от играта ѝ, при което волята и желанието на софиянката да се бори се оказаха извънредно незадоволителни за това да е конкурентноспособна на по-високоранкираната състезателка и Топалова инкасира " геврек " от противниковата първа ракета.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР