Нова ваксина може да бъде следващият голям напредък в лечението

...
Нова ваксина може да бъде следващият голям напредък в лечението
Коментари Харесай

Нова ваксина може да бъде следващият голям напредък в лечението на рака

Нова ваксина може да бъде идващият огромен прогрес в лекуването на рака, заяви AP. Това не са обичайни ваксини, които предотвратяват болестта, а ваксини за понижаване на туморите и прекъсване на повторната поява на рака. Експерименталното лекуване цели да се оправи със болести като рак на гърдата и белите дробове. Тази година учените оповестяват за повишаване на смъртността при рак на кожата и рак на панкреаса.

„ Успяваме да създадем нещо, което да работи. Сега би трябвало да го накараме да работи по-добре “, споделя доктор Джеймс Гъли от Националния раков институт на Съединени американски щати.

Повече от всеки път учените схващат по какъв начин ракът се крие от имунната система на тялото. Ваксините против рак, сходно на други имунотерапии, подтикват имунната система да намира и убива раковите кафези. Някои нови ваксини пък употребяват осведомителна РНК, която е създадена за лекуването на рака, само че беше употребена първо за ваксини против Covid-19.

За да работи имунизацията, тя би трябвало да научи Т-клетките на имунната система да разпознават рака като рисков, изяснява доктор Нора Дисис от Института за ваксини против рак в Сиатъл. Веднъж подготвени, Т-клетките могат да пътуват на всички места в тялото, с цел да преследват заплахата.

Пациентите доброволци са от решаващо значение за проучването.

Напредъкът при имунизациите обаче съставлява предизвикателство за учените. Първата такава ваксина за лекуване на рак на простатата беше утвърдена в Съединени американски щати през 2010 година Тя изисква имунните кафези на пациента да бъдат обработени в лаборатория, след което да бъдат върнати назад в организма посредством интравенозна инфузия. Има и лечебни ваксини за рак на пикочния мехур в ранен стадий, както и за напреднал меланом.

Как работят имунизациите против рак, определяни като обещаващи?

Според Оля Фин, откривател на ваксини в Медицинския факултет на Университета в Питсбърг, ранните проучвания на ваксини против рак са се провалили, защото ракът е надхитрил и надживял слабата имунна система на пациентите. Затова в този момент тя се е насочила към пациенти, при които болестта е в ранен етап, защото пробните ваксини не са помогнали при по-напредналите случаи. Нейният екип възнамерява изследване на ваксина при дами с нискорисков, неинвазивен рак на гърдата, наименуван дуктален карцином in situ.

Очаква се да бъдат създадени и други ваксини за битка с рака.

Съществуващи към този момент от десетилетия ваксини против хепатит B са способни да предотвратяват рака на черния дроб, а имунизациите против човешкия папиломавирус, въведени през 2006 година, могат да се оправят с рака на маточната шийка.

Производителите на медикаменти Moderna и Merck взаимно създават персонализирана иРНК ваксина за пациенти с меланом, като огромно изследване ще стартира тази година. Ваксините са персонализирани за всеки пациент въз основа на многочислените разновидности в неговата ракова тъкан. Ваксина, персонализирана по този метод, може да образова имунната система да търси мутационния отпечатък на рака. И да убива тези кафези.

Но такива ваксини ще бъдат скъпи.

„ Общо взето всяка ваксина би трябвало да бъде създадена от нулата. Ако не беше персонализирана, имунизацията евентуално би могла да бъде направена за жълти стотинки. Точно като имунизацията против Covid “, споделя доктор Патрик От от Института за ракови болести „ Дана-Фарбър “ в Бостън.

Gospodari.com

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР