Нов опит за онлайн измама. Този път хакерите използват името

...
Нов опит за онлайн измама. Този път хакерите използват името
Коментари Харесай

Нова онлайн измама отново използва името на "Български пощи"

Нов опит за онлайн машинация. Този път хакерите употребяват името на „ Български пощи “. Александра Андреева прави поръчка от прочут китайски уебсайт за онлайн търговия. Пет дни по-късно получава подозрителен SMS на телефона си.

На него написа, че пратката ѝ е получена в склад на „ Български пощи “, само че заради повърхностен адрес, не може да бъде доставена.

Снимка: bTV

„ Влизам в линка и ми пишеше, че посредством " Български пощи " би трябвало да платя 50 стотинки такса за новата обработка и аз си пиша данните на картата и ми се изпраща SMS от моята банка с кода, който би трябвало да въведеш, с цел да се удостовери заплащането “, споделя Александра. 

Престъпниците стават все по-изобретателни и ползват нови сюжети

„ Обаче в него не пишеше за трансакция от 50 ст., а 116 700 в корейска валута. След това пробвах повторно, беше сингапурска, което беше нещо от сорта на 400 лева Влязох в уеб страницата, от който бях поръчала, и видях, че тя към момента даже не е изпратена от Китай. И по този начин към този момент бях сигурна, че това е машинация “, казва още тя.

Снимка: bTV

След това взема решение да опише за случилото се в обществените мрежи.

„ Писаха ми ужасно доста хора, над 1000 коментара имаше. 800 000 души го гледаха, разпращаха. Най-странното е, че даже хората нямаха колета, които да чакат, само че и на тях бяха писали същия SMS “, обясни Александра.

Мобилното приложение за деца препраща известия към секс телефон с добавена стойност

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев изясни, че сходни онлайн измами са свързани с проведена престъпност.

„ Когато вие се регистрирате в някакъв уебсайт за електронна търговия, посочвате имейл адрес, имена и телефонен номер. Когато този уебсайт бъде хакнат, тази цялата информация, хакери я комбинират, вършат я под формата на пакети и след това я продават “, споделя той.

По думите му огромните бази данни се търгуват в тъмната мрежа за от 5 до 10 хиляди лв..

„ През годините бяха хакнати огромна част от обществени уеб сайтове - на Национална агенция за приходите, на огромни логистични търговски компании. Така че това са източниците, от които вземат телефонните номера “, изясни още той.

Тя е имала и съучастнички

Извършителите могат да бъдат открити от правоприлагащите органи. В множеството случаи обаче хакерите не се намират в България.

„ Те постоянно са от страни като Полша, Украйна, Чехия, от Африка - Мароко, Кот д'Ивоар, Китай. Съгласете се, когато причинителят е от Кот д'Ивоар или Мароко и когато българската полиция изпрати през Интерпол питане, остава само съдействието на Мароканските управляващи дали ще спомагат, или не “, сподели още той.

Той предизвести, че единственият метод да се предпазим от сходна машинация е да не бързаме да плащаме. Експертите предлагат също при онлайн търговия заплащанията да се правят през „ виртуални “ кредитни карти, които да са заредени с точната сумата, която изискуем. Целта е да се избегне пълно източване на сметката. 

В позиция до bTV от „ Български пощи “ предизвестяват, че не изпращат сходни известия и не изискват възнаграждение на такси по имейл или SMS.

Снимка: bTV

Според специалистите сходни офанзиви са периодически. Когато хората усетят, че се пробват да ги излъжат, хакерите стопират с офанзивите. Въпреки това IT експертите споделят да вършим инспекции и през други канали. Също по този начин и да не вкарваме данните на банковата си карта в получените линкове.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР