Нов експеримент се стреми да докаже съществуването на пето състояние

...
Нов експеримент се стреми да докаже съществуването на пето състояние
Коментари Харесай

Физик иска да докаже, че информацията е петото агрегатно състояние на материята

Нов опит се стреми да потвърди съществуването на пето положение на материята. В публикация, оповестена тази седмица в списанието AIP Advances, доктор Мелвин Вопсън от университета в Портсмут споделя, че информацията е петото положение на материята и обрисува способ за тестване на това изказване.

 Structure of the Universe

Четирите открити положения са твърдо, течно, газ и плазма – само че Вопсън е прекарал последните няколко години конструирайки аргумента, че информацията е физически индивид и затова би трябвало да се смята за независимо положение на материята. Той за първи път предлага този по този начин наименуван принцип за равностойност сред масата, силата и информация още през 2019 година, преди да разгласява публикация през 2021 година, която пресмята масата на информацията, която се съдържа в цялата забележима материя във Вселената.

Комбинирайки своите теоретични открития в единна догадка, наречена „ осведомителни догатки “, Вопсън споделя, че всички обикновени частици съхраняват физическа информация за себе си, по същия метод, както геномът на един жив организъм е кодиран в неговата ДНК. За да се потвърди това обаче, ще би трябвало да се измисли способ, посредством който тази информация може да бъде физически открита.

„ Ако приемем, че информацията е физическа и има маса и че обикновените частици имат ДНК от информация за себе си, по какъв начин можем да го потвърдим? “ – пита Вопсън в изказване. „ Последната ми публикация е за тестването на тези теории, с цел да могат да бъдат взети съществено от научната общественост. “

Според изчисленията на Вопсън количеството информация в един електрон е 22 милиона пъти по-малко от масата на самата парченце. Единственият метод да се открие такова малко количество материя, споделя той, е като се изтрие.

Това значи унищожаване на тази парченце от битие, което може да бъде реализирано посредством „ реакция на анихилация материя-антиматерия “, при която конфликтът сред електрон и позитрон води до тяхното „ взаимно заличаване “.

„ Знаем, че когато сблъскаме парченце материя с парченце антиматерия, те се унищожават взаимно. И информацията от частицата би трябвало да отиде някъде, когато е унищожена “, споделя Вопсън. Според неговата доктрина тази информация би трябвало да бъде пусната под формата на два нискоенергийни инфрачервени фотона.

Въз основа на изчисленията на създателя, дължината на вълната на тези два фотона би трябвало да е почти 50 микрометра, когато тази реакция на анихилация се прави при стайна температура. Откриването на тези фотони, споделя той, ще потвърди съществуването на информация във физическа форма в двете унищожени частици.

„ Това ще бъде страховит миг, тъй като ще промени науката, каквато я познаваме, и ще разшири разбирането ни за Вселената. И всичко това не би противоречало на нито един от съществуващите закони на физиката “, споделя той.

Вопсън твърди, че сходен опит е елементарно изпълним благодарение на наличните сега технологии и предлага потреблението на радиоактивни натриеви изотопи за генериране на нужните позитрони.

„ Успешното разкриване на фотоните с осведомителната енергия… ще удостовери и двете осведомителни догатки “, заключава той, добавяйки, че сходно изобретение също ще удостовери „ съществуването на информацията като пето положение на материята във Вселената “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР