Нов бум на измами при интернет пазаруването. Лица, представящи се

...
Нов бум на измами при интернет пазаруването. Лица, представящи се
Коментари Харесай

Измамници точат банкови сметки онлайн, подлъгали и наша оперна прима

Нов взрив на измами при интернет извършването на покупки. Лица, представящи се за купувачи, употребяват платформа за продажби на артикули, с цел да получат персонални данни и информация от банковите карти на потребителите.

Иванка Манева продава детска количка в интернет. Минути откакто разгласява обявата на уеб страницата на платформата, получава известие от възрастен човек, който твърди, че желае да купи количка за щерка си като подарък. Тя се усъмнила, защото номерът на мъжа бил задграничен.

Мъжът упорства да не употребява куриерските услуги, с които работи платформата. Обяснява, че има алтернатива за безвъзмездна доставка и изпраща линк. Предлага да изпрати личен пощальон, който да вземе количката от адреса. След като Иванка не приема, чатът изчезва. Следва втори опит от различен номер. Жената се досеща, че това е машинация и се съгласява да работи по препоръчаната скица. Получава инструкции да даде данните на банковата си карта, на която мнимият клиент да преведе сумата:

" Изпратиха ми линк, само че там желаят и салдо на картата, т.е. на сметката по картата, което към този момент е доста жестоко, тъй като безусловно потвърждаваш, че може да ти източат цялата сума, която е налична по сметката ", прецизира Манева.

На косъм да бъде излъгана е и оперната прима Дарина Такова, която оповестила за продажба пиано. Тя се усъмнила, откакто видяла, че представящите се за купувачи желаят да купят пианото, без да го видят.

Фишинг офанзивата е най-честата форма на онлайн машинация. В случая представящият се за клиент изпраща линк на потребителя, който го препраща към уеб страница. Лесно е човек да се заблуди, защото образно линкът дублира истинския уебсайт, на който е качена обявата.

От платформата за разгласи изясняват, че измамниците имитират уеб страницата им от месеци. Подали са сигнали в полицията и са взели ограничения: номерът на потребителите се изписва единствено след питане.

" Това са си проведени групи, задгранични, които се показват за купувачи. Платформата работи единствено и само с куриерски услуги, а такива схеми, които се споделят да се преведат пари по линк или че това е наша услуга - такова нещо не съществува ", съобщи Нора Кальонска, представител на платформа за разгласи.

От Европейския потребителски център поучават да не споделяме данните си от персоналната карта или банковата карта на физически лица.

" Когато става въпрос за договорка сред физически лица, Европейският потребителски център и, надлежно, Комисията за отбрана на потребителите не могат да оказват помощ, за жалост. Трябва хората да потърсят своите права по правосъден ред или в случай че става въпрос за машинация - посредством полицията ", сподели шефът на Европейския потребителски център Соня Спасова.

От Министерство на вътрешните работи дадоха отговор на питане на Българска национална телевизия, че всеки ден получават по няколко сигнала за сходни интернет измами или опити за такива. До момента няма хванати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР