Носителят на Нобелова награда по физика на елементарните частици професор

...
Носителят на Нобелова награда по физика на елементарните частици професор
Коментари Харесай

Питър Хигс, физик, който отключи мистериите на Вселената, почина на 94

Носителят на Нобелова премия по физика на обикновените частици професор Питър Хигс, чието предсказване за Хигс бозона оказа помощ за революционизиране на разбирането за Вселената, умря на 94 години.

Хигс, който умря спокойно в дома си в понеделник, видя новаторската теоретична работа, осъществена от него и други през 60-те години на предишния век, триумфално доказана от опити в ускорителя на частици Cern съвсем половин век по-късно.

Откриването на бозона на Хигс през 2012 година в Cern, Европейската организация за нуклеарни проучвания покрай Женева, приключи по този начин наречения Стандартен модел на физиката на обикновените частици. То удостоверява съществуването на фундаментално поле, което, както постулира Хигс, изпълва Вселената и придава маса на звездите, планетите и живота вътре.

Във вторник фигури от цялата научна общественост отдадоха респект. Cern, чиято основа през 1954 година се възползва от засилващия се интерес към това по какъв начин физиката на обикновените частици може да разк...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР