Нощното пауново око е невероятно красива пеперуда, която носи и

...
Нощното пауново око е невероятно красива пеперуда, която носи и
Коментари Харесай

Пеперуда Нощно пауново око

Нощното пауново око е необикновено красива пеперуда, която носи и много забавно име, заради окраската на крилете, която наподобява на очи. Древните римляни даже са считали, че пеперудите действително са произхождали от красивите цветове, които са се откъснали и просто са полетели на поляните.

Нощно пауново око

Тези пеперуди се развъждат доста рядко, като нормално това се случва единствено веднъж в годината. В началото на размножителния интервал мъжките усещат женските по аромата, а точно благодарение на мощното си подушване. Могат да усетят женските даже на разстояние от към 10 метра.

Интересен факт е това, че мъжките умират незабавно след чифтосване с женските. След като отсрочат яйцата си, женската следва да бъде преместена настрана. Като минат 9-10 дни от яйцата ще стартират да излизат ларви на гъсениците, които с цел да порастват и да се развиват вярно, имат потребността от вярната храна.

Подобно на другите пеперуди, пеперудата нощното пауново око има доста врагове. Това са птиците, хищните насекомите, гущерите, гризачите. Когато врагът ги нападна, насекомото постоянно се избавя точно с необикновената си разцветка.

Пеперудата внезапно отваря крилата си и внезапно пред хищника се появяват “ярките очи ” на нейните крила. Това го дезориентира и пеперудата съумява да отлети. Откъм храненето на нощното пауново око, то тук няма нищо необичайно или извънредно. Основната им храна е нектара от следните растения:

- риган;

- мащерка;

- невен;

- глухарче;

- репей.

Размахът на крилете им е значителен и доближава до към 14-15 сантиметра, като типът е деен през нощните часове. Когато пеперудите от този тип станат възрастни, те стопират да се хранят и за няколко дни умират.

 Пеперуда нощно пауново око Снимка: A_Werdan/pixabay.com

Имайки поради нощния метод на живот, пеперудата нощно пауново око не е доста застрашена от другите вредители. Това обаче не важи за интервала им на развиване, когато са гъсеници, като главния им зложелател тогава са птиците.

Въпреки това най-голяма заплаха за нощните пеперуди са самите хора, защото огромна част от дейностите на индивида носят директна щета на огромна част от животните като цяло.

В огромна част от страните нощното пауново око е импортирано в Червената книга, защото е с много понижена популация. Преди тези пеперуди бяха считани за вредите, защото са изяждали листата на огромна част от храстите и дърветата, само че през днешния ден тяхната популация е доста намаляла и по тази причина са застрашени от изгубване.

Днес много хора стартират даже да отглеждат пеперуди в дома си, защото са привлечени от хубостта им. Ако се грижите вярно за тях, тогава те могат да живеят даже повече от 2 години. Със сигурност може да се каже, че нощното пауново око е безумно красиво и забавно насекомо, което има неповторима за типа си багра на крилата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР