90-секундно лечение за обилен цикъл оставя някои жени в агония - и се нуждаят от хистеректомия

...
Но процедурата за унищожаване на лигавицата на матката се проваля
Коментари Харесай

Но процедурата за унищожаване на лигавицата на матката се проваля в до една пета от случаите, което често оставя жените без други възможности за лечение, освен хистеректомия.

Хора, чиито аблации са неуспешни, описват изтощителна, дълготрайна болка, която разрушава психичното здраве, взаимоотношенията и кариерата - и лекари, които изглежда нямат представа какво не е наред с тях.

Карън Рамидж разбра веднага след аблацията на ендометриума си през 2021 г., че нещо не е наред.

Болката само се влоши. Предишния месец тя беше пробягала 100 мили. Две седмици след процедурата тя не можеше да ходи правилно. Тя не можеше да шофира, не можеше да работи, почти не можеше да яде. И тя не можа да намери лекар, който да се съгласи, че ендометриалната аблация може да е виновна.

"Личното ми убеждение е, че те просто не очакват нещо да се обърка", каза тя пред Sky News.< /p>

Предварителното обсъждане на рисковете беше ограничено до предупреждение за сраствания между утробата и пикочния мехур или червата, казва тя. Казаха й, че най-лошият изход ще бъде липсата на подобрение в кървенето й.

Но постоянната болка се появи в дясната й страна, засилвайки се до „болки, подобни на раждане“ около времето на менструацията.

С течение на месеците тя разчиташе на ежедневните дози трамадол. Говорейки с консултант, тя се опита да прецени как би могла да живее така: „Чувствах, че всичко ми беше отнето.“

Изображение: Карън Рамидж трябваше да плати частно хистеректомия, след като нейната аблация се провали < p>Трябваше да отиде частен лекар, за да й каже окончателно, че аблацията й се е провалила.

„Вероятно бях по-облекчен, че наистина някой ще повярва в мен, защото това беше цялото това нещо, което никой не би повярвал тази процедура е причинила всичко това."

Изправена пред две години чакане от NHS за хистеректомия, тя взе заем, за да покрие разходите от 7500 британски лири за частната операция. След месеци без работа, това беше трудно финансово решение - такова, което означаваше разчитане на хранителни банки.

Как действат аблациите - и се провалят

Около една на всеки четири жени страда от тежки периоди и повече от 30 000 жени в Англия са имали ендометриална аблация според NHS между 2017 и 2022 г.

Повечето са били радиочестотни аблации, при които електромагнитната енергия се използва за изгаряне на лигавицата на матката.

Маточната лигавица е това, което расте и се отделя всеки месец, така че идеята е, че липсата на лигавица означава липса - или по-лека - менструация.

Но ако не цялата лигавица е унищожена, тя все още расте и се отделя - но остава белег тъкан може да означава, че кръвта е уловена. Натрупва се в джобове зад тъканта, понякога зад затворена с белези шийка на матката, причинявайки силна болка, докато не се разпръсне обратно в тялото.

При жени, които са били стерилизирани, кръвта може да се върне обратно във фалопиевите тръби - това е известно като PATSS (синдром на тубарна стерилизация след аблация).

В случаи на късна поява на неуспех, лигавицата израства отново в месеците и годините след аблация.

Някои жените изпитват болка циклично всеки месец, докато при други болката след аблация е постоянна или само по време на секс.

Жените, които говориха със Sky News, описват агонията, по-лоша от раждането. Една жена би се поставила в позиция за възстановяване, когато болката започне, защото знаеше, че ще припадне. Друга беше на косъм да загуби работата си, защото се нуждаеше от толкова силни лекарства, че я превърнаха в „зомби“.

„Аблацията съсипа 10 години от живота ми“

Аманда Конър получиха аблация щеше да „реши всичките ми проблеми“, но три години по-късно утробата й беше „напълно пораснала“. Тя решава да опита процедурата за втори път през 2010 г.

Моделът на месечната болка само се засилва с течение на времето. Щеше да започне от краката й, изтръпващо огнено изгаряне. Докато стигнеше до краката й, тя щеше да се прегърби. След това бушуваше в корема й.

„Не можех да се изправя, бях на пода, гърчейки се и крещя с часове“, каза тя пред Sky News.

Съпругът й можеше само гледайте толкова дълго, преди той да извика линейка - точно както направи предишния месец и онзи преди него.

В болницата щяха да направят същите проверки за апендицит, след това за възпалително заболяване на таза. Но Аманда беше сигурна, че търсят грешното нещо: „Това не е тазова възпалителна болест, случва се всеки месец.“

Изображение: Аманда Конър казва, че аблацията е съсипала десетилетие от живота й

Съобщенията не са повярвали или "gaslighting" са често срещани сред жените, които говориха пред Sky News. На едната казаха, че болката й трябва да е инфекция на пикочния мехур. На две жени беше казано, че това е IBS.

Никой не каза на Аманда, че може да е неуспешна аблация. Тя беше тази, която го повдигна на своя гинеколог.

Скенерът разкри, че утробата й е „бучка тъкан от белег“. Единственият начин да се поправи е да се премахне изцяло утробата й.

Тя беше шокирана, когато нейният лекар й каза: „Не само, че бях напълно подведена относно аблацията и колко невероятно е това – сега съм изправена пред голяма операция, за да го поправя.

„Ако можех да се върна назад, никога нямаше да го направя.

„Аблацията съсипа около 10 години от живота ми. Ефектът върху брака ми , професионалният ми живот и домашният ми живот бяха огромни."

Предприемане на правни действия

Подобни преживявания са познати на д-р Виктория Хендли, адвокат, специализиран в случаи на гинекологична медицинска небрежност.

Тя изчислява, че се е справила с около 1000 случая, свързани с аблация на ендометриума от 2015 г. насам. Всяка седмица ще се чува с една или две жени, които са имали усложнения от аблации.

Те съобщават за сраствания на матката към пикочен мехур или черва, перфорация на матката, безплодие, за което не са били предупредени и в крайна сметка се нуждаят от допълнителна операция.

Жените отиват на лекар с обилна менструация и в крайна сметка се нуждаят от хистеректомия, „най-радикалното нещо можете да имате", казва д-р Хендли. Хистеректомията носи рискове, включително инконтиненция, сексуална дисфункция, пролапс и ранна менопауза.

„Разменяте един проблем с друг, без да осъзнавате, че проблемът, който разменяте, всъщност е по-лош от проблема, който имате ”, каза тя пред Sky News.

Колко точно жени страдат от усложнения след аблация е трудно да се определи, тъй като изследванията обикновено обхващат само пациенти, които са прибягнали до допълнителна операция.

Проучване от повече от 110 000 жени в Англия, които са имали ендометриална аблация между 2000 г. и 2011 г., е установено, че 16,7% са имали допълнителна операция в рамките на пет години. Други проучвания показват, че броят е над 20%.

До един на всеки пет пациенти с аблация може да има необичайно кървене или менструална болка, или и двете, според професор Джъстин Кларк, гинеколог консултант и говорител на Кралския колеж на акушерите и гинеколозите.

Насоките на NICE определят начини за лечение на тежко кървене. Това включва снемане на пълната история на пациента, изследване на причината за кървенето и проучване на консервативни възможности като спирала и хапче преди аблация.

Говорител на NHS England каза, че персоналът на Sky News трябва да следва тези насоки и " трябва да изяснят ползите и потенциалните рискове от всяко препоръчано лечение, така че пациентите да могат да вземат информирани решения".

Но д-р Хандли казва от своя опит, че "много от това, което е в това ръководство, се игнорира от медицинската професия, тъй като те ще отидат, „о, знам какво не е наред с теб“, и аз ще отида направо в операцията, а те всъщност не извършват разследването и след това не ги изпращат по правилния път“.

Случаите на медицинска небрежност трябва да установят нарушение на задълженията; за аблация на ендометриума това обикновено е липса на предупреждение за риска от усложнения или липса на предлагане на алтернативи.

Ищецът трябва да докаже, че е бил наранен и нараняването е причинено от нарушението. Те също така трябва да могат да покажат логично, че ако са били информирани за рисковете или алтернативите, не биха пристъпили към аблация. Ако тези четири неща не съвпаднат, делото ще се провали, казва д-р Хендли.

По-голямата част от случаите се уреждат от тръстове на NHS извън съда, казва тя, и жените обикновено получават над £20 000 , в зависимост от нараняването, което са претърпели.

Въпреки броя на случаите, с които е работила, тя казва, че не е видяла опит за разрешаване на проблема.

„Отговорът на NHS е жалко. Изобщо няма обединено мислене. Няма признание, че има всеобхватен проблем и няма желание да го поправим.“

NHS England и NHS Scotland не отговориха на въпросите на Sky News за това как реагират на това на ниво организация.

„Повръща ми се да знам, че утробата ми е изгоряла“

Ема Бърчел казва, че не вярва, че рисковете са били обсъдени изцяло когато е имала аблация – което тя нарича „най-лошото решение, което някога съм вземала“.

„Вие вярвате на тези лекари, че ще направят правилното нещо за вас, а след това се чувствате така, сякаш не са“, тя казва.

Месеците след процедурата през май 2022 г. бяха „ужасяващи“. Постоянната остра болка в гърба, стомаха и краката я караше на лекар отново и отново, но тя казва, че не е получила облекчение на болката.

Вместо това й бяха предложени антидепресанти. Тя отказа, притеснена, че ще й кажат, че болката е „всичко в главата й“, ако приеме.

Сега тя обмисля хистеректомия. — Имам ли нужда от утробата си? пита тя. „Повръща ми се, като знам, че утробата ми е изгоряла и е останала в стомаха ми.“

Но получаването на още операция не е бързо решение. Списъците с гинекологични чакащи в Англия са се увеличили повече от два пъти от началото на пандемията.

Ема е била поставена на инжекции за създаване на химическа менопауза, процес, който може да помогне за диагностицирането на причината за гинекологичните симптоми, преди лекарите да го направят помислете за хистеректомия. Междувременно всеки ден е „битка“.

Изображение: Ема Бърчел казва, че получаването на аблация е „най-лошото решение“, което е вземала някога
Неподходящи кандидати за аблация

Някои фактори, които правят аблацията по-вероятно да се провали: по-млада възраст, фиброиди, предишни цезарови сечения, полипи, ретровертна матка (където матката се извива назад) и аденомиоза (където лигавицата на матката расте в мускулите на матката).

Според професор Кларк, „ендометриалната аблация работи най-добре при жени над 40 години с относително нормален размер на утробите без значителни фиброиди“.

Проучванията подчертават колко е важно жените да са добри кандидати за процедурата. Предупреждение за медицинско устройство от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство гласи същото.

Все пак Sky News разговаря с жени, които помежду си са имали всички противопоказания по-горе и им е била направена аблация.

Карън Рамидж разбра след аблацията, че има ретровертна матка - което увеличава шесткратно шанса за неуспех на аблацията - както и фиброиди.

Аблации могат да се правят, когато жените имат малки фиброиди, но тя беше каза в нейния случай, че е като да се опитваш да „залепиш тапет върху въздушни мехурчета и бучки, така че да не покрива цялата повърхност“.

Когато аблациите работят

Групите за подкрепа на аблация на ендометриума имат изникна във Facebook; най-големият има повече от 14 000 членове, предимно в САЩ.

Жените споделят истории за увреждане на нервите, сепсис, инфекции, подуване на корема, продължаващо тежко кървене. Това е нервно четиво за хората, които обмислят процедурата - или които са я направили, преди да намерят групата.

Саманта Уилямс витае в групата, появявайки се в коментарите, за да сподели своя опит и да успокои хората. Тя имаше аблация след 18 месеца непрекъснато кървене и това направи "огромна разлика" в качеството й на живот. Спря кървенето и не причини болка.

Прочетете повече в Sky News:
Жените са по-склонни да страдат от мигрена по време на менструалния цикъл

Ако мислите за лечения за силно кървене като азбуката, казва тя, хистеректомията е Z. С нейния гинеколог от NHS те работиха, докато стигнаха до Y, аблация.

Рисковете бяха обяснени, листовката с информация за пациента беше подробна и тя беше уверена, че е подходящ за нея.

Все пак нейният съвет е същият като на жените, които са имали лоши преживявания: „Направете си домашното. Но опитайте първо всичко останало. То никога не трябва да е първото нещо което правите. Има много други възможности."

Какво казва NHS

Sky News се свърза с NHS Англия и Шотландия, както и с тръстовете на NHS, които са лекували Карън, Аманда и Ема .

NHS England каза, че аблацията на ендометриума е „едно от редицата лечения“ за тежко кървене, което се прилага „когато е клинично подходящо“.

„Докато повечето жени не изпитват значителна болка след тази процедура силно насърчаваме всяка жена, която има притеснения, да говори със своя клиницист или общопрактикуващ лекар“, се казва в него. пациентите да разберат от какво се нуждаят и как могат да бъдат постигнати желаните резултати.

„Съществен компонент на този подход включва предоставяне на персонализирана, разбираема информация, така че хората да са напълно информирани и включени във вземането на решения относно техните се грижат толкова, колкото решат.“

Говорител на Bolton NHS Foundation Trust каза: „Ние приветстваме възможността да говорим директно с всеки пациент, ако има притеснения относно грижите или лечението си, за да можем да разберем напълно своя опит и да направят подобрения, където е възможно."

NHS Forth Valley отново каза, че следва насоки и най-добри практики, като добави, че възможностите за лечение могат да бъдат обсъдени на срещи на мултидисциплинарен екип, за да се идентифицират най-подходящите опции.

Ще бъдат извършени последващи изследвания, когато има продължаваща болка или други симптоми, които биха могли да идентифицират несвързани медицински състояния като източник на болка, каза говорителят.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР