Нито един стратегически проблем на община Велико Търново няма да

...
Нито един стратегически проблем на община Велико Търново няма да
Коментари Харесай

Общинските съветници от БСП във Велико Търново: Бюджетът на общината не решава нито един стратегически проблем

Нито един стратегически проблем на община Велико Търново няма да откри решение и с Бюджет 2019, макар изказванията, че в него има повече пари спрямо предходните години. Това обявиха обществено в понеделник общинските съветници от Българска социалистическа партия в остарялата столица.

Те настояват, че вложенията през последните три години понижават, трайно понижава популацията и на града, и на общината, трафикът е призрачен, паркирането – също.
„ Затова ние като група, гласувахме изрично и единомислещо срещу този бюджет, който въобще не е действителен и като цифра е по-близо до бюджета, който сме имали през 2016 година “, разяснява регионалният водач на социалистите Петко Тюфекчиев.

Той предвижда, че бюджетът няма да се оправи и с инфраструктурата, тъй като годишните кърпежи на улицата не вземат решение казуса.

„От трибуната ни беше декларирано, че за бул. „ България “ се плануват 2,5 млн. лева Обаче в поименната информация, която изискахме за улиците за главен ремонт, написа, че за бул. „ България “ са предвидени… 7000 лева А екологията като стратегически проблем? Къде е пречиствателната станция на половината град? Къде е екологичният превоз, откакто ликвидирахме тролейбусите. А Старият град? Отдавна изтекоха всички периоди за ремонтите там и вижте на какво наподобява Самоводската чаршия “, пита Тюфекчиев.

„ Реалният бюджет на община Велико Търново е много под 91 млн.лева. Умишлено съм закръглил цифрите, с цел да е по-лесно да считаме, само че в това време ясно да покажем картината сега. Бюджетът на Община Велико Търново понижава. Образно казано имаме 91 млн. лева бюджет. От тях е редно да приспаднем преходният излишък, който е малко над 17 млн. лева Това са пари, получени от страната за предишни години, само че не са били осъществени. Приспадаме и едни над 4 млн. лева, които са за покачване на заплатите в областта на образованието. Но това не е заслуга на Общината, а е държавна политика. Изваждаме тези 21 млн. лева от огромната сума и излиза, че действителният бюджет е към 70 млн. лева Бюджетът ни за 2017-та е бил по-голям “, съобщи локалният парламентарист Стефан Стефанов.

Той посочи, че за екология да вземем за пример няма заложен нито лев в този бюджет. Затова Търново ще продължава да свети в алено на екологичната карта на Европа, а жителите ще дишат замърсен въздух.

Демографската рецесия е другият сериозен проблем, който в бюджета не намира решение, безапелационни са съветниците.

„ От трибуната кметът Даниел Панов сподели, че популацията се усилва, това обаче не кореспондира с формалните информации, които са ни предоставени като част от материалите по бюджета. През 2017 година по непрекъснат адрес в града Велико Търново са живели 73 183 души, а по сегашен – 71 412 души, за 2019 година по непрекъснат адрес в остарялата столица живеят 72 661 и по сегашен – 68 508 души. За общината е идентично. През 2017 –населението е било 91 931 души в този момент сме 90 501 индивида “, изясни общинският консултант Ирена Стасинопоулу.

Юристката акцентира, че множеството от предложенията на групата към капиталовата стратегия са били обществени и са имали за цел да задържат младежите във Велико Търново и да облекчат живота на обществено слабите и на пенсионерите.

„ Обаче тези наши оферти, които бяха признати, влязоха в графата „ други “. Тази рубрика, с която приключва всеки сходен документ, е събрала извънредно съществени обекти и планове на стойност 4 млн. лева Тези пари обаче ги няма, тъй като в тази рубрика влизат пари от дарения, от постановления на Министерски съвет и преизпълнение. Т.е. действителни пари там няма, което ще рече, че плановете ще бъдат изпълнени единствено, в случай че се намерят средства. Иначе казано – в никакъв случай. Ето ви образци по какъв начин в тази рубрика години наред попадат едни и същи обекти с едни и същи пари и те остават неосъществени. Има заложено планиране и създаване на площадка за безплатно предаване на разделно събрани боклуци от семейства, в това число и едрогабаритни –100 000 лева Залага се от 2016 година Изграждане на отводнителен окоп при започване на с. Беляковец – 25 000 лева, залага се от 2015 година “, изброява Валерия Дончева.

След това добавя листата с прословутото видео наблюдаване в парковете, което попада в графата „ други “ от 2016 година насам и е постоянно за 55 000 лева Вече три години се залагат 18 000 лева за програмен продукт за визуализация на Общия организационен проект на общината, половин милион за главен ремонт на Военния клуб, 150 000 лева за спешна стълба на фуникуляра на Трапезица, без която оборудването не би трябвало въобще да се движи.

„ Всички планове и обекти са за 4 млн. лева, които също би трябвало да извадим от огромната сума от 91 млн. лева на неповторимия ни бюджет “, прецизира още Валерия Дончева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР