Нито един представител на Руската православна църква не присъстваше на

...
Нито един представител на Руската православна църква не присъстваше на
Коментари Харесай

Руската православна църква не изпрати представител на церемонията по интронизацията на новия архиепископ на Кипър


" Нито един представител на Руската православна черква не присъстваше на церемонията по интронизацията на новия глава на Кипърска православна черква (КПЦ) архиепископ Георгиос ", написа гръцкият в. " Катемерини ".

" Решението на патриарха в Москва Кирил бе стимулирано с  поддръжката, която КПЦ оказа за отделянето на Украинската православна черква от Руската православна черква (2020 г). Решението на Светия синод на КПЦ срещна опозиция на части от висшия клир в средиземноморската островна страна. След съветската инвазия против Украйна (започнала на 24 февруари 2022 г.), Синодът единомислещо осъди експанзията на Москва ", напомни изданието от Атина.

" Церемонията се състоя през вчерашния ден в църквата " Свети Варнава " в Никозия. На нея участваха представители на Украинската православна черква, Ватикана, духовници и миряни. Георгиос в първата си тирада като набожен водач на православните кипърци съобщи, че ще се стреми да приспособи КПЦ към актуалните условия и ще продължи да оказва помощ на бедните и неоправданите ", добави вестникът.

Георгиос бе определен в края на предходната година. Той наследи умрелия архиепископ Хризостом II.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР