Ниската раждаемост се превръща в огромен проблем за Япония. В

...
Ниската раждаемост се превръща в огромен проблем за Япония. В
Коментари Харесай

Япония: по-добре куче, отколкото дете


Ниската раждаемост се трансформира в голям проблем за Япония. В страната на изгряващото слънце мнозина избират да се грижат за домакински любим, вместо да отгледат дете. Какви са аргументите?

Участник в обичайния кучешки фестивал Sanja Matsuri в Токио

Мини роклички, диспенсъри за вода, здравословни закуски, всевъзможен тип каишки - и зайци, които можете да галите в скута си. Генки и Канако са изключително разчувствани от последното и вземат на ръце пухкави зайчета, с цел да ги галят със зареяни в далечината погледи. 
Редакцията предлага
Животните са сладки, а преживяването е прелестно, споделят двамата в един глас. Двойката, на 40 и 35 години, има котка у дома, само че няма дете: " Не беше умишлено решение - това, че имаме, не значи, че не желаеме деца ", твърдят те. Във всеки случай Канако счита, че да обичаш домашен любимец е същото като да обичаш дете.

100 евро на месец за куче

В случая с Мина това в действителност наподобява по този начин. Нейното кученце ши-тцу към този момент е добре екипирано: " То има нашийник, шапка, дрешка с пришита кучешка каишка върху нея и рефлектор. ”

То лежи комфортно на няколко възглавници в кучешката си количка, покрито с пухкаво одеяло. Ако кученцето е жадно, Мина натиска пластмасовата бутилка на количката и интегрираната купа стартира да се цялостни с вода. " Месечно разходвам към 10 000 йени за кучето си ", споделя Мина. Това е към 70 евро, с което Мина остава под сумата от 100 евро, колкото притежателите на кучета в  харчат приблизително на месец за домашния си любимец 

На самотните родители им е по-трудно

Тази японка гледа куче от 14 години. 36-годишната жена няма сътрудник и въпросът с децата не стои пред нея. " Не съм омъжена и по тази причина нямам деца. Разбира се, че едно дете лишава повече време, в сравнение с един домакински любим ”, споделя тя.

Да си самотен родител не е алтернатива за множеството японци. В консервативната страна самотните родители срещат големи компликации - освен финансово, само че и в обществено отношение. Но и доста жени не са склонни да напущат работа след раждането, както към момента се чака от тях.

Пътници на японския влак-стрела " Шиканзен " с домашните си любимци

Хироюки и Аяко имат домашно прасе - и дете. Те считат, че фамилиите се нуждаят от повече финансова поддръжка: " Изкуственото оплождане би трябвало да се разшири още повече в Япония и да стане изцяло гратис ", си пожелават те. 

Япония към този момент е постигнала прогрес в това отношение, само че към момента има спънки. Един от проблемите е, че процедурите постоянно не са сполучливи поради напредналата възраст на жените.

Първо куче, след това може би и дете

На 30 и 27 години Хана и Тацуя са в най-подходящата възраст за деца. Но към този момент двамата са избрали занимателна двойка кучета, които возят в количка в една изложбена зала: " По-вероятно е, в сравнение с дете. Това малко наподобява на развъждането на дете ", твърдят те. Въпреки това двойката също би искала да има потомство в някакъв миг.

Много млади фамилии си пожелават повече финансова помощ от страната, с цел да раждат деца

Такуму и Нозоми към момента не са стигнали до такава степен. Двамата са на 28 и на 25 години и са двойка, само че към момента живеят настрана. Нозоми към този момент има куче и споделя, че то се отглежда доста по-лесно от дете: " Специално търсех апартамент, в който да се настаня с куче. Същото е и с моите другари, има доста хора, които живеят сами с куче. ”

Правителството на Япония желае да усили раждаемостта

И двамата споделят, че с цел да могат първо би трябвало да се усилят заплатите. Министър-председателят на Япония Фумио Кишида също счита по този начин. В реалност обаче в предишното заплатите по-скоро са се понижавали, в сравнение с повишавали.

До юни държавното управление желае да показа нов проект за и се надява, че тогава повече японци ще решат да имат дете, а не домакински любим.

Вижте и този забавен сюжет: 
Странно занимание: домашните любимци на чеха Ладя
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР