НИМХ спря прогнозата за времето Националният институт по метеорология и

...
НИМХ спря прогнозата за времето Националният институт по метеорология и
Коментари Харесай

Метеоролог от НИМХ: Решенията се взимат тайно, в последния момент и се налагат силово

НИМХ спря прогнозата за времето
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) спря подаването на информация на уеб страницата си за времето. От тази заран на уеб страницата на Института по метеорология и хидрология няма прогнозата за времето, а надпис- „ Протест “. Причината е решение на Министерския съвет, с което Национален институт по метеорология и хидрология се трансферира от МОН към Министерство на околната среда и водите.

Зад концепцията за прехвърлянето застана и просветителният министър. Метеоролозите са обезпокоени, че няма да получават финансиране за научна активност. Според държавното управление „ това няма да докара до загуби за института “.

„ Национален институт по метеорология и хидрология няма отговорности единствено към Министерство на околната среда и водите, а към още 7 министерства. По тази логичност ние можем да бъдем трансферирани към Министерство на регионалното развитие или Министерство на вътрешните работи.

За нас решенията се взимат скрито, без разискване, в последния миг и се постановат силово ”. Това съобщи пред NOVA метеорологът Орлин Георгиев. Проблемът е информационен – „ Никой не е пристигнал при нас или на полемика с политиците “.

Той добави, че има възможност Национален институт по метеорология и хидрология да се трансформира във ведомствена работа, от което ще пострада цялото общество.

„ МОН има други действия в региона на науката и образованието, което ни разрешава да не сме придворна работа. Притеснява ни политизирането на института, както желаят да бъде направено “, акцентира той.

Днес в дневния ред на Народно събрание са включени окончателните промени в закона за водите, които плануват прехвърлянето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към  министерството на околната среда и водите
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР