Никулден е само след броени дни, на 6 декември. Празникът

...
Никулден е само след броени дни, на 6 декември. Празникът
Коментари Харесай

Хората харчат повече за никулденския шаран, търговците очакват поскъпване до 6 декември 

Никулден е единствено след броени дни, на 6 декември. Празникът е в чест на Свети Николай Чудотворец – настойник на моретата, езерата и реките, на моряците и риболовците, на фамилията и рода. Освен всичко това, за собствен празник го одобряват банкерите и търговците.  

“Варвара вари, Сава пече, Никола иде с огромната лъжица и посетители гощава ",  казва националната приказка.  

Задължително на Никулден на масата участва шаран. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - с цел да носи пари през цялата година. 

Разходихме се до Женския пазар в София и попитахме хората – ще честват ли, каква риба ще сложат на трапезата и какъв брой пари ще отделят за нея?  

Пресни черноморски риби, избират един, а други – норвежка скумрия. 

" Ще хапна просто поради празника, само че не обичам риба. Да не е шаран “, сподели една от запитаните дами пред микрофона ни, а друга попита: " Е по какъв начин Никулден без риба? Рибата е шаран, несъмнено “. 

Тази година хората чакат цената на рибата да е малко по-висока от предходните, други път споделят, че е търпима за джоба им: " Тази година цената е доста добра “, показа ни една от дамите.  

Други пък поспориха пред микрофона ни: " Синът й всичко ще й напазарува “, отговори шеговито една от дамите, а другата отсече: " Не, не, по принцип аз пазаря за празниците, с цел да знам какво съм купила и по какъв начин ще го подготвя. Купувам си един шаран към 2 кг. Като има празник, пари не жалим “. 

Що се отнася до традициите – някои ги съблюдават и си отделят люспа от шарана за благодат: " Събирам люспи на всички членове от фамилията, с цел да имаме пари “, а други: " Олеле, това го бях не запомнил “.  

Попитахме и търговците – има ли търсене, каква риба се купува най-вече. Ето и равносметката им:  

" Днес е едва. Повечето хора избират малко по-евтината риба. Засега цените са малко по-високи. Шаранът се търси, само че се купува и бяла риба “.  

Към момента кг шаран се продава за 10,90 само че търговците на Женския пазар в София чакат в идните дни цената му да скочи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР