Никой не иска икономически срив, който срива фондовите пазари и

...
Никой не иска икономически срив, който срива фондовите пазари и
Коментари Харесай

Анализатор: Чака ни икономически срив или обезценяване на парите ни

Никой не желае стопански срив, който срутва фондовите пазари и заличава милиони работни места. Ето за какво се има вяра на държавните управления и централните банки да свършат работата си, с цел да предотвратят тъкмо това.
Прочетете още
При такива пазарни интервенции обаче следствията от рецесията не се отстраняват, а единствено се отсрочват в бъдещето. По време на предишните рецесии беше допустимо да се предотврати икономическият напредък, тъй че фондовите пазари и работните места да не бъдат в действителна заплаха, обратно на всички стопански аргументи.

Това беше реализирано посредством струпване на нови задължения на страните, т.е. отпечатване на нови пари. Това е единственият метод да се избегнат отрицателните последствия от идна икономическа рецесия. 

Но и това не остава без последици. Още в първия учебен срок на стопанската система всеки студент научава връзката сред повишаването на паричното предложение и инфлацията. Ако паричното предложение нараства по-бързо от икономическия напредък, тогава цените ще се усилват, както и заплатите. 

Още по-удивително е, че централни банки като ЕЦБ и Фед бяха толкоз неточни с прогнозите си за инфлацията. Локдаунът поради ковид наводни пазарите със свежи пари след повече от 10 години на ниски лихви и пакети от стопански тласъци за повишение на ликвидността, с цел да се противодейства на резултатите от финансовата рецесия. 

Парично предложение в еврозоната в милиарди евро:



Централните банкери обаче в началото твърдяха, че не са нужни дейности по паричната политика, защото повишението на инфлацията е краткотрайно. 

Когато трябваше да се подхващат дейности, високите цени на суровините и проблемите с веригата на доставки, виновни за инфлацията, бяха обяснени с войната в Украйна. Проучване на Банката за интернационалните разплащания (BIS) демонстрира, че растежът на парите е казусът и прогнозите за инфлацията на централните банки са безполезни, в случай че този фактор не се вземе поради, както показва капиталовият анализатор Даниел Лакал в последната си публикация. 

Според него високите цени на суровините са без значение, тъй като петролът, газът, мазутът и бензинът към този момент се търгуват на предвоенни равнища, само че високата инфлация остава. 

В Съединени американски щати и Европа инфлацията се отдръпна от върховете си, само че това не значи, че всичко е тъкмо – задачата от 2% е надалеч.

Според Лакал BIS откри, че намаляването на инфлацията до 4-5 % е елементарно, само че достигането на целевото равнище ще изисква доста по-сериозни ограничения. Мерки, които няма да се харесат на всички ни. Защото без срив, при който стопанската система е сложена на колене, при който заплатите падат заради растящата безработица и цените падат заради сриващото се търсене, забавянето на рецесията се купува на висока цена с по-нататъшно повишаване на цените. 

Германия публично е в криза, защото икономическият напредък спада две следващи тримесечия, само че това надалеч не е нужната пазарна промяна за стабилно понижаване на инфлацията. 

Икономистите чакат Съединени американски щати също да бъдат изправени пред стопански спад. Ако обаче това се окаже по-дълготрайно и по-дълбоко от сегашните прогнози (отново?), тогава централните банки ще бъдат принудени да противодействат с нови стопански тласъци. В подобен случай инфлацията бързо ще се увеличи още веднъж от настоящето високо равнище към 10 % и повече, което крие риск от хиперинфлация. 

Конкретно в Съединени американски щати има огромен риск инфлацията изцяло да излезе отвън надзор. Догодина предстоят президентски избори. Последното нещо, с което Джо Байдън желае да се сблъска по време на акцията, е, че стопанската система е в криза. Така че той ще се причисли към демократите в настояването Фед най-сетне да понижи лихвените проценти и да купи държавни облигации.

Освен това Съединените щати бяха избавени от идния банкрут посредством прекъсване на тавана на дълга. Това сътвори опция хората да продължат да харчат пари в обилие, които би трябвало да бъдат отпечатани, което от своя страна усилва паричното предложение.

Така че хората в Европа и Съединени американски щати се намират в същинска алтернатива. От една страна имаме шанса да запазим работата си, само че въпреки това би трябвало да се научим да живеем с висока инфлация и обезценяване на спестяванията.

Алтернативата на това е сривът, както изяснява Даниел Лакал:

„ Това, което никоя централна банка не желае да ви каже, е, че единственият метод инфлацията да се понижи доста би трябвало да бъде посредством криза.

С оглед на това те избират да приказват за „ меко кацане “, което не може да понижи инфлацията в дълготраен проект “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР