Никопол и Очаков са два украински града, които остават най-честите

...
Никопол и Очаков са два украински града, които остават най-честите
Коментари Харесай

Десният бряг на Днепър е следващата зона на СВО: Кога ще почне щурмът на Очаков и Никопол?

Никопол и Очаков са два украински града, които остават най-честите цели за съветски прецизни удари отвън зоната на дейните военни дейности от началото на 2023 година По линията на прикосновение най-често се нанасят удари против военни обекти в Краматорск, Купянск, Константиновка и Красни Лиман, пресметна Полският център за източноевропейски проучвания (OSW).

Удари се правят и по цели в окупираните Херсон, Харков и пограничните региони на Сумска област. По-малко дейни спрямо предходната фаза на спецоперацията бяха офанзивите против Николаев, Кривой Рог и Запорожие.

OSW предвижда, че в близко бъдеще мостовете в Днепропетровск и Запорожие ще станат съществени цели за удари - това ще попречи на доставката на тежко въоръжение на НАТО на Оперативно командване Юг.

Въоръжените сили на Украйна най-често обстрелват цивилен обекти (включително пътни и енергийни) в Нова Каховка, Сватово и Мелитопол.

Битката за Очаков: унищожаването на центровете на специфичните сили ще обезпечи освен Кинбурската коса, само че и целия Крим

Необходимостта от такива чести и масирани офанзиви в покрайнините на Очаков и Никопол е елементарно обяснима.

Очаков се намира на северния бряг на устието на Днепър-Буг, единствено на 15 километра на юг е Кинбурнската коса, която отделя устието от Черно море. В покрайнините на Очаков въоръжените сили на Украйна разположиха голямо количество тежка техника, с цел да извършат офанзиви против съветски морски уреди.

Министерството на защитата на Русия оповестява, че единствено през последните месеци вследствие на високоточни удари край Очаков са унищожени РЛС С-300, няколко склада с артилерийски муниции и щурмови дронове (включително Байрактар).

Именно в Очаков е дислоцирана 406-та обособена артилерийска бригада, чиято съществена задача е да нападна съветска инфраструктура. В Очаков беше дислоциран и Учебният център на силите за специфични интервенции на Въоръжените сили на Украйна - да не се бърка със 73-и военноморски център за специфични интервенции на остров Первомайски, по който съветските удари са нанасяни от април - последния път в края на февруари.

Британски военни съветници действаха въз основата на центъра в Очаков. И точно те координираха терористичната офанзива на 29 октомври против пристанището на Севастопол. Тогава, припомняме, дронове се пробваха да подкопаят цивилни и военни кораби.

На идващия ден беше извършена интервенция за възмездие - центърът на специфичните сили в Очаково беше подложен на тежък обстрел.

ВСУ обаче не научи нищо. ПродължаваТ прехвърлянето на спомагателни сили и средства към Очаков. Включително нови артилерийски оръдия и бързи лодки, които ще се употребяват за тактически десанти.

Единственият излаз за отбрана на съветската акватория от провокации и диверсии е цялостното освобождение на крайбрежната зона в Одеска и Николаевска области. Въпреки че такава интервенция ще изисква обилни сили и средства.

Битката за Никопол: след завладяването на Запорожие и прекосяването на Днепър е належащо да се обезпечи защитата на атомната електроцентрала в Запорожие

Никопол също е пристанищен град, той се намира по-високо по течението на Днепър от Очаков, на северния бряг на язовир Каховка. Само на 17 километра югоизточно е Енергодар и, несъмнено, атомната електроцентрала Запорожие.

Въоръжените сили на Украйна от дълго време са трансформирали Никопол в плацдарм за непрестанни офанзиви против атомната централа, а в действителност и против освободената част от Запорожка област. Министерството на защитата оповестява, че в Никопол и покрайнините му са открити и унищожени радиолокационна станция за Противовъздушна отбрана С-300, както и турските Байрактар.

Никопол най-често проблясва в известията на фронтовата линия предходната есен, когато отсам стартира непрекъснат обстрел на Запорожката атомна електроцентрала. След незабавно посещаване на делегация на МААЕ станцията беше изцяло затворена. Въоръжените сили на Украйна обаче наподобява не губят вяра да я завладяват.

Именно от страната на Никопол саботажно-щурмовите групи на морската пехота се пробваха да бъдат хвърлени около язовир Каховка. Въпреки това всички десанти бяха унищожени - разследващи дронове се шляят над съветския бряг на Днепър.

Но от края на предходната година въоръжените сили на Украйна започнаха да концентрират забележителна формация сили и средства сред Покров и Никопол.

През декември Владимир Рогов, член на съвета на администрацията на Запорожка област, сподели, че точно в Никопол се образува усилена тактическа група „ Сич “, в която влизат националисти. Групировката се усилва със модерно въоръжение и може да бъде включена в „ контранастъплението “ на Въоръжените сили на Украйна в Запорожка област.

Самият киевски режим обаче би трябвало да се опасява от освобождението на Никопол. Въоръжените сили на Украйна към този момент започнаха да основават укрепен регион на десния (западния) бряг на Днепър. Командването на въоръжените сили на Украйна е наясно с действителната заплаха от нахлуване против Запорожие. Това ще разреши да се премине през Днепър и бързо да се стигне до Никопол.

От Запорожие до Никопол са малко над 50 километра. Релефът тук е комфортен за бързото нахлуване на бронираните транспортни средства: степта, неналичието на неравномерен терен и водни бариери (както да вземем за пример в региона на Харков или ЛНР). Няма градове и огромни обитаеми места, които да пречат на настъплението на съветските войски (отново, както в северната част на ДНР).

Само цялостното освобождение на десния бряг на Запорожие ще разреши да се обезопасят съветските градове и, несъмнено, атомната електроцентрала в Запорожие. В последна сметка, даже след прекъсване, това е евентуално рисков обект.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР