Никарагуа лишава от гражданство и депортира зад граница опонентите на

...
Никарагуа лишава от гражданство и депортира зад граница опонентите на
Коментари Харесай

Критикуваш властта в Никарагуа? Отнемат ти гражданството и те депортират

Никарагуа лишава от поданство и депортира зад граница съперниците на режима на Даниал Ортега. Хиляди хора са хвърлени в пандиза, над 100 са политзатворниците.

Това споделиха пред Клуб Z опозиционерите отец Уриел Вайехос и Сара Енрикес.

Вайехос е представител на наказания на 26 години затвор монсеньор Роландо Алварес. Енрикес съставлява видната правозащитничка Вилма Нунес.

57-годишният монсеньор Алварес и 85-годишната Нунес бяха измежду финалистите през 2023 година за премията за независимост на мисълта „ Сахаров “, присъждана от Европейския парламент. Клуб Z беседва с представителите им в Страсбург.

И двамата деятели са лишени от поданство. Монсеньор Алварес отхвърли да напусне Никарагуа, за което получи тежка присъда. Нунес към момента е на независимост, само че режимът конфискува цялото ѝ имущество и лиши пенсията ѝ. Тя също не желае да напуща Никарагуа, тъй като по-късно властта няма да ѝ позволи да се върне.

„ В Никарагуа демокрацията се разпадна. От 2007 година насам посредством изборни измами на власт е Сандинисткият фронт за национално избавление (СФНО) на Ортега. У нас господства престъпна тирания на безчовечността, която умъртви безчет младежи, закри университети, неправителствени организации, хвърли в пандиза хиляди хора. Това, че бе наказан и монсеньор Алварес, е явен знак за преследването на католическата черква “, показа Сара Енрикес.

Никарагуа на практика е превърната в затвор. Режимът взема решение кой влиза и кой излиза от тази страна добави тя.

Само тази година управляващите в Манагуа лишиха от поданство над 300 дисиденти. Повечето от тях бяха изгонени от страната.

Интересното е, че Вилма Нунес в миналото е била съратничка на Даниел Ортега в битката против дясната диктатура на Анастасио Сомоса. Този режим бе свален през 1979 година с партизанска война и Ортега стана президент, като остана на власт до 1990 година

С течение на времето обаче Нунес се опълчи на Ортега, изключително след завръщането му на политическата сцена през 2007 година Той сега кара трети подред президентски мандат,. Сандинистите съумяха да трансформират конституцията и да отстранен рестриктивните мерки върху мандатите на президента, като се позоваха с нуждата от устойчиво ръководство.

Русия, Китай, Северна Корея, Венецуела, Куба, а по едно време и Мексико са основните съдружници на Никарагуа, сподели отец Уриел Вайехос.  Момента в централноамериканската република има съветско и кубинско военно наличие. Военни от тези две страни непрекъснато идват от 2018 година насам, с цел да образоват своите никарагуански сътрудници. Броят на непознатите емисари обаче не може да бъде открит, защото режимът крие този факт, добави свещеникът.

„ Този режим е подготвен да остане на власт непременно. Той няма никакво почитание към човешките права “, заключи Вайехос.

Въпреки постоянно избухващите през днешния ден митинги в Никарагуа там не се следи толкоз всеобща опозиция както преди време против Сомоса. 

„ Това е по този начин, тъй като подтекстът е друг. Когато приказваме за Сомоса, става дума за сътротивително придвижване, основано през 1961 година Диктатурата падна чак през 1979 година, откакто бе образувано мощно партизанско придвижване с интернационална поддръжка. Действаше се с оръжие, само че се стигна до миг на мощна национална поддръжка, на равнище гражданско общество. Тогава ние излязохме на улиците с национални знамена, а получихме патрони. Днес не желаеме война, не желаеме гибел. Искаме мирна опозиция “, изясни Сара Енрикес.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР