Нидерландският премиер Марк Рюте си е осигурил подкрепата на над

...
Нидерландският премиер Марк Рюте си е осигурил подкрепата на над
Коментари Харесай

„Политико“: 2/3 от членките на НАТО подкрепят Рюте за генерален секретар

Нидерландският министър председател Марк Рюте си е обезпечил поддръжката на над 20 от общо 31 страни членки на НАТО за предстоящ общоприет секретар на пакта, заяви „ Политико “.

Това настояват пред изданието двама висши дипломати в Брюксел.

Голямата поддръжка станала факт след интензивни диалози и полемики. Според дипломатите Рюте е единственият до момента сериозен претендент.

Правилата на НАТО изискват цялостно единогласие за избора на общоприет секретар.

Расте натискът върху страните от алианса да изберат новия началник преди срещата на върха във Вашингтон през юли, написа „ Политико “. Той би трябвало да размени норвежеца Йенс Столтенберг, който е общоприет секретар от 2014 година

Десетина страни към момента се въздържат да кажат „ да “ за Рюте, споделя дипломатически източник. И добавя, че в НАТО не престават да изслушват техните въпроси и опасения и че предизвикват дипломатическата задача на Нидерландия в пакта да даде своите отговори.

Дипломатите не загатват имена на страни, които са „ за “ или „ срещу “.

Турция упорства Рюте да не фаворизира европейските страни членки, писа тези дни Блумбърг. Унгария е на нож с него, защото той нееднократно е вземал на мушка отстъплението й по пътя на демокрацията.

Не е ясно и дали балтийските страни ще поддържат нидерландския министър председател. Те упорстват за повече поддръжка за присъединението на Украйна към НАТО.

През ноември 2023 година се заприказва за кандидатурата на естонската премиерка Кая Калас за общоприет секретар. Тя обаче по този начин и не бе оповестена. Същото стана и с латвийския външен министър Кришанис Каринш.

Още когато стана ясно, че Марк Рюте желае да оглави НАТО, в България се заприказва, че той ще има поддръжката на страната ни. Твърдеше се, че тя ще бъде в подмяна на поддръжката на Нидерландия за влизането ни в Шенген. През декември 2023 година Ниската земя даде единодушието си за нашето присъединение към зоната за свободно пътешестване, откакто дълго време го блокираше.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР