Нидерландски съд потвърди забраната за асистираното самоубийство, разглеждана като пречка

...
Нидерландски съд потвърди забраната за асистираното самоубийство, разглеждана като пречка
Коментари Харесай

Нидерландски съд потвърди забраната за асистирана евтаназия

Нидерландски съд удостовери възбраната за асистираното самоубийство, обсъждана като спънка от деятелите в отбрана на евтаназията, които споделиха, че възбраната нарушава правото им да дефинират по кое време ще свърши животът им, предава Associated Press.

Окръжният съд в Хага отхвърли аргумента на деятелите, че възбраната нарушава Европейската спогодба за правата на индивида.

" Правото човек самичък да взема решение какъв е краят на живота му в действителност е предпазено от конвенцията ", се споделя в документално изказване на съда. " Това право на самоопределяне обаче не стига толкоз надалеч, че да има и право на асистирана евтаназия. "

Фриц Спангенберг, ръководител на групата Cooperative Last Will, която заведе делото дружно с 29 обособени ищци, сподели, че е отчаян от решението, само че даде обещание да продължи да се бори. Той сподели, че ще изследва решението с юристи, преди да реши дали да апелира.

" Не съм сюрпризиран, само че се надявах на по-широка вероятност ", сподели Спангенберг в телефонно изявление.

Нидерландия беше първата нация, която легализира евтаназията. Закон от 2002 година разрешава на лекарите да поставят завършек на живота на пациенти при строги условия, или посредством използване на смъртоносна доза медикаменти, или като дават на пациента медикаментите, които да одобряват.

Асистираното самоубийство, което предполага някой, който не е доктор, да дава на човек самоприложено смъртоносно вещество, остава противозаконна.

Съдът в Хага сподели, че законът за евтаназията " вярно претегля другите ползи " на " от една страна, обществения интерес за отбрана на живота и отбрана на уязвимите хора, а от друга, интереса на тези, които търсят асистирано самоубийство ".

Но се отбелязва, че изискванията, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да може лекарят да извърши евтаназия, значат, че " не всеки, който счита живота си за приключен, ще може да получи асистирано самоубийство ".

Спангенберг сподели, че съдът е " доста фокусиран върху опциите за евтаназия, които са положителни, само че толкоз бюрократични и се ползват единствено при положение на безнадеждно здравно страдалчество с доста условия ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР