Нидерландски джамии протестираха против присъствието на израелския президент Ицхак Херцог

...
Нидерландски джамии протестираха против присъствието на израелския президент Ицхак Херцог
Коментари Харесай

Протести в Амстердам срещу визита на израелския президент

Нидерландски джамии стачкуваха срещу наличието на израелския президент Ицхак Херцог на откриването на Националния музей на Холокоста в Амстердам, съобщи ДПА.

Визитата не беше приветствана поради ролята на Херцог в израелските офанзиви в Газа, сподели през днешния ден организацията, сплотяваща джамиите в Амстердам. 

Крал Вилем-Александър беше помолен да не приема Херцог, а за неделя са планувани демонстрации против президентската аудиенция.

Очаква се кралят да открие в неделя Музея на Холокоста в нидерландската столица. Други задгранични посетители на събитието ще бъдат австрийският президент Александър ван ден Белен и председателката на Бундесрата (горната камара на немския парламент) Мануела Швезиг. Германия е предоставила към 4 милиона евро за основаването на музея.

Кралят ще участва на откриването както е планувано, съобщи представител на държавното управление и добави, че новият музей е от огромно значение за Нидерландия. Министър-председателят в оставка Марк Руте възнамерява да се срещне с израелския президент в неделя, с цел да разиска с него филантропичната обстановка в линията Газа.

Организацията на джамиите назова Херцог “много спорен ” и уточни негови изявления за войната в Газа. Твърди се също, че в края на предходната година Херцог е написал думите “Разчитам в теб ”( “I trust in you ”) на артилерийски снаряд преди изстрелването му към гъстонаселен регион. 

Почти 80 години след края на Втората международна война Музеят на Холокоста е умислен като знак, посредством който да бъде почетена историята на гоненията на нидерландските евреи по време на спора. Около 102 000 евреи – три четвърти от еврейската общественост в страната, са били убити от германците през войната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР