Нездравословна или вредна храна има навсякъде около нас. Много често

...
Нездравословна или вредна храна има навсякъде около нас. Много често
Коментари Харесай

Вредните храни в нашето ежедневие

Нездравословна или нездравословна храна има на всички места към нас. Много постоянно тя е съществена доза калории, които одобряваме дневно. В динамичния делник спокойното и пълноценно хранене, богато на витамини, което оказва помощ на тялото да се бори с разнообразни инфекции, е мъчно постижимо. В забързаното всекидневие не остава доста време за постоянното хранене и по този начин местата за бързо хранене добиха огромна известност.

Робуването на нездравословни хранителни привички изисква задълбочено схващане и набор от познания за вярно хранене, включващо и въпроса кои са нездравословните храни. В идващите редове вижте кои са нездравословните храни, употребявани всекидневно:

Бяла рафинирана захар

Дори не се замисляме, когато започваме деня с чаша кафе, подсладено със захар. Консумацията на храни с бяла захар бележат голям растеж - шоколад, вафли, бонбони, торти. С тях вървят диабетът, кариесите, артрити, нервни болести. Децата са най-честите жертви на рафинираната бяла захар.

Бяло брашно

С новите технологии в производството на самун и хлебни произведения, хлябът ни има прекомерно малко общо с този, който е създаван у нас преди доста време. Тогава обвивката и зародишът на зърната не са били отделяни от зърното, където се намират потребните съставки - витамини, ензими, микроелементи, целулоза. Вкусът в този момент е усъвършенстван, само че за сметка на здравословните изгоди.

Сол

Солта е непотребна за организма. В растенията тя се намира в умерени количества, които одобряваме, и не е належащо да прибавяме повече. Вредите се показват в сърдечно-съдови, бъбречни болести, затлъстяване и други. Билките и подправките могат да заменят добавената сол.

Газирани питиета

Газираните питиета са на процедура огромен балон с газове в организма. Съдържат и забележителна доза консерванти и добавена захар. Те са съществена причина за стомашно-чревни болести.

 газираните питиета са нездравословни

Енергийните питиета са едно доста число измежду този нездравословен източник на наслаждение. Захарта и кофеинът в тях са в обилни количества. Можем да ги назовем химически коктейл с цялостно право.

Маргарин

Изработва се от хидрогенизирани растителни мазнини, които са рискови за сърцето.

Зърнени закуски

Лесни за подготвяне и най-много сладки, зърнените закуски са обичани за децата. Те обаче съдържат обилни количества захар и консерванти. Наличието на витамини и цинк в тях за децата, които главно ги употребяват, не са потребни, тъй като надвишават нужните дневни дози.

Чипс

Изкусителният усет на чипса добре прикрива мазнините, калориите и консервантите, които са в остатък в него. От трансмазнините пък холестеролът скача внезапно нагоре.

Обезмаслени храни

Обезмаслените артикули, към които се ориентираха производителите в хранително-вкусовата индустрия, в действителност замениха мазнините със захар, подсладители и сироп от царевица. Всъщност не мазнините са зложелател на здравето, а несъразмерната им приложимост.

Храни, оповестени за здравословни

Една рискова храна, за която най-често не си даваме сметка е тази, която е оповестена за здравословна. Плодови кисели млека, пакетирани овесени ядки, натурални сокове в кутии, бутилирана минерална вода и доста други.

В плодовите кисели млека в действителност съдържа доста нездравословни съставки, в това число доста рафинирана захар и нездравословни подсладители. В овесените ядки в пакет има оцветяваща добавка, която съдържа съединяване 4-метилимидазол. Това е евентуален канцероген. Фитиновата киселина пък в овесените ядки отмива калция и ред потребни минерали от организма.

Плодовите сокове съдържат прекомерно доста фруктоза и подсладители, а липсват фибри. Навлизайки в чист тип в кръвта, фруктозата е доста нездравословна.

В бутилираната вода се съдържа химикал, наименуван бисфенол, от пластмасата на бутилките. Той е канцерогенен и води до нарушение на метаболитния баланс. Водата в стъклени шишета е предпазена от този проблем.

Червено месо

Според експерти по хранене честата консумация на червени меса води до ревматоиден артрит. Ежедневната консумация усилва 2 пъти риска от заболяване. Колагенът е наклеветен за извършител на заболяването. Пренасищането с желязо пък води до увреждане на тъканите.

 аленото месо е нездравословно

Готови сосове

Кетчупът, майонезата и разнообразни типове сосове оферират на тялото инвазия на калории. Те са микс от химикали, мазнини и въглехидрати. Повишена приложимост на такива овкусяващи всяка храна добавки, е сериозна опасност за ракови болести, без значение от омайващия им усет.

Опасни хранителни комбинации в ежедневната храна

На всеки е известно, че има храни, които не трябва да се комбинират. Едни от тях водят до тежест в стомаха, други до хранително разстройство, а при трети е налице щета за здравето. Затова рационалното хранене включва избягването на комбинации от храни, които ни вредят.

Най-напред би трябвало да се съобразим с ангажимента, че всеки човек е с неповторима генетика и обмяна на веществата и по тази причина не всички храни се одобряват и метаболизират еднообразно при всеки. Затова модерната диетология постанова визията за личен хранителен режим. Установените правила и правила за хранене не влизат в несъгласие с тази идея и по тази причина разпоредбите за хранене на възрастни хора, на кърмачето или дребни деца са изцяло годни.

Препоръчителните или напряко неразрешени тандеми при храните идват от Аюрведа, макробиотиката, храненето съгласно кръвната група, разделното хранене, тибетската медицина и други. Тези школи са достигнали по емпиричен път до заключения кои храни не трябва да се одобряват дружно.

Към неприятните хранителни комбинации се числят тези сред протеини и въглехидрати в разделното хранене. Млечни и месни артикули комбинирани с самун, картофи, ориз или тестени произведения не се предлагат. Има обаче разлики сред обособените протеинови храни като млечни артикули с яйца, месо или пък бобови храни с ядки. Това пречи да се дефинира коя школа е най-близо до истината.

Според тибетската медицина не трябва да се смесват млечно-кисели и плодови сокове. Аюрведа пък отхвърля комбинацията на мляко с други храни. Храните и комбинациите от тях се отразяват друго на всеки организъм, тъй като те са устроени друго и по тази причина универсална рекомендация няма.

Вредни комбинации на храни и медикаменти

Този въпрос също стои съществено на дневен ред. Особено след смъртен случай на пациент, който приемал медикаменти за разреждане на кръвта с фреш от грейпфрут. Грейпфрутът потиска чернодробните ензими и нарушава метаболизма на лекарството.

Червено вино и пушени храни могат да покачат кръвното налягане, в случай че се взимат дружно с МАО инхибитори. Храните с високо наличие на фибри забавят действието на парацетамола, а фитинът пречи за абсорбирането на калция. Алкохолът пък се намесва в метаболитните процеси при всички медикаменти, изключително тези за нервната система.

При композиция на чесън с парацетамол, съставките в чесъна потискат ензимите, които разграждат препарата при висока температура, и по тази причина тази композиция също не е добра. Въпросът за комбинирането на медикаменти с храни също не е толкоз добре обяснен, колкото този за взаимоотношението сред обособените медикаменти.

Здравословните заместители на всички нездравословни храни са алтернативата, без която не можем да си осигурим здраве. Това са главно храни от натурален генезис - сезонни плодове и зеленчуци, леки меса и риба и най-важното непреработена храна, която се готви вкъщи.

Тази храна постоянно съдържа единствено съставки, определени от този, който ще я употребява. Създаването на уравновесено меню не е мъчно и стартира с избора на сезонни артикули и приключва с тяхното подготвяне в домашни условия, а това е гаранция, че нездравословни храни в всекидневието ни няма по какъв начин да попаднат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР