Незапознатите често ги отъждествяват. Но между тези личности има повече

...
Незапознатите често ги отъждествяват. Но между тези личности има повече
Коментари Харесай

Иисус и Иса – прилики и разлики

Незапознатите постоянно ги отъждествяват. Но сред тези персони има повече разлики, в сравнение с сходства

СХОДСТВА

Мариам – майката на Иса, забременява сходно на Мария без намесата на мъж. Както и Иисус, по време на пребиваването си на земята Иса прави чудеса. Например проговаря незабавно след раждането си и споделя, че е изпратен на Земята от Аллах. Освен това Иса лекува заболели и възкресява мъртви тъкмо както го прави Христос. „ Ще изцеля слепия, прокажения и ще съживя мъртвите с позволението на Аллах “, се споделя в Корана. Според свещената книга на мюсюлманите, когато чува молбата на Иса, Аллах слага на земята маса с ястия, с цел да убеди апостолите в правдивостта на думите на основния оракул.

Иса е трябвало да бъде разпънат тъкмо като Иисус. Според Корана, както и съгласно христянски текстове, разпятието се прави, само че не е екзекутиран Иса.

РАЗЛИЧИЯ

За разлика от последователите на християнската религия мюсюлманите са уверени, че майката на Иса-Мариям, изпитва тъгите на раждането като елементарна жена. „ О, да бях умряла преди този момент! “, крещи Мариам по време на раждането. Мюсюлманите също така отхвърлят и целомъдрието й.

Според Библията Мария зачева бъдещия
Спасител едвам откакто се съгласява на тази виновна задача. Докато при Мариам се явява ангел, който просто й предава волята на Аллах. Тази заповед не допуска каквото и да е разискване или обсъждане.

Докато в християнската вяра обликът на Бога се показва като троичен и единосъщен: Баща, Син и Светият дух, в исляма Бог е един. Именно по тази причина Иса не е наследник на Аллаха. Той е оракул и дипломат, само че не и самият Бог. Иса е елементарен човек, какъвто да вземем за пример е бил Адам.

Иса, както и Иисус, е трябвало да бъде разпънат. Но това не се случва. Вместо Иса е екзекутиран различен юноша, който непринудено се съгласява на тази гибел. Аллах трансформира образа му, тъй че е невероятно да бъде отличен от пророка. А Иса той взема при себе си на небесата без каквито и да било мъчения.

ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ

Според исляма в дадения миг Иса се намира на небето. Преди самия завършек на света той ще се яви на земята, с цел да победи лъжепророка Даджал, който по това време към този момент ще е завзел властта, показвайки на хората разнообразни чудеса.

Мохамед споделя, че Иса е сключил брак с жена и той ще има деца. След няколко години Иса ще почине. Пророкът ще бъде заровен в Медина, където за него към този момент е подготвен гроб. Според наследството на Мохамед паралелно с него е оставено място и за Иисус Христос.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР