Незаконен строеж на майката на политика Делян Добрев осветява редица

...
Незаконен строеж на майката на политика Делян Добрев осветява редица
Коментари Харесай

Диагонално на закона: Община Брацигово си затваря очите за незаконен строеж на майката на политика Делян Добрев

Незаконен градеж на майката на политика Делян Добрев осветява редица нарушавания на администрацията на Община Брацигово и буди съмнения за особено отношение от прокуратурата и съда.

През септември 2023 година Златка Добрева стартира интензивно строителство в общински парцел в местността „ Атолука “ край Родопското село Равногор . Това се случва, макар че визата за планиране е оповестена за оскъдна от Върховния административен съд (ВАС) няколко месеца по-рано, а разрешението за градеж, издадено въз основа на нищожната виза, и към днешна дата не е влезнало в действие, защото е обект на провесен юридически спор.

„ От правна позиция, въпросът е явен: строителната активност е противозаконна и Община Брацигово е следвало да вземе нужните ограничения и да я приключи “ , сподели Даниела Пенева, юридически специалист в АКФ.

В продължение на години, обаче, общината освен не подхваща никакви ограничения, а даже неколкократно подценява предписанията от Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) и районната дирекция РДНСК-Пазарджик. В резултат, през днешния ден в курортната околност има съвсем приключена двуетажна вила , издигната в нарушаване на законодателството.

Специалното отношение към Златка Добрева не се изчерпва единствено с отхвърли за прекъсване на противозаконното строителство.

В края на ноември 2019 година, Добрева придобива дървен павилион със застроена повърхност от 30 кв. м. в местността „ Атолука “ . През октомври 2020 година, кметът на Община Брацигово издава акт за частна общинска благосъстоятелност за имота, както и виза за планиране. Няколко дни след издаване на визата дървеният павилион е опустошен. Въпреки това, два месеца по-късно общината учредява на Добрева право на продължение и надстрояване на несъществуващия павилион .

„ Липсата на виза за планиране за ново строителство значи, че е опорочена още първата стъпка от законовата процедура по разрешаване на строителството “ , сподели Пенева.

Нарушенията не престават:

 – Внесеният от Златка Добрева капиталов план не е координиран и утвърден от общинската администрация по надлежния ред.

 – Въпреки неналичието на годна виза и на утвърден капиталов план, на 22.12.2020 година общината издава позволение за градеж.

 – Нa 15-ти януари 2021 година строителната площадка е открита, макар почналите правосъдни процедури за обжалване на визата и разрешението за градеж.

Нарушени са и процедури по Закона за биологичното многообразие и Закона за запазване на околната среда – прави се противозаконна сеч на борова гора и строителство на територията на „ Натура 2000 “ .

Община Брацигово не е изпълнила и задължението си да уведоми за строителните проекти на Добрева заинтригувани лица – притежатели на прилежащи парцели.

На 8-ми юли 2021 година ДНСК уведомява Окръжна и Районна прокуратура – Пазарджик и разпорежда на Надежда Казакова, кмет на Община Брацигово, да спре противозаконното строителство . РДНСК-Пазарджик също указва на Казакова да упражни пълномощията си и да спре противозаконното строителство с три писма: от 11-ти юни 2021 година, 1-ви септ. 2023 година и 5-ти септ. 2023 година

Относно неналичието на ограничения за прекъсване на противозаконната строителна активност, Казакова декларира:

„ След влизане в действие на окончателното решение на съда ще се подхващат нужните ограничения според от изхода на делото. Ако разрешението за градеж бъде анулирано, тогава ще се подхващат стъпки за прекъсване на строителството по член 224а от Закон за устройство на територията “.

Според Пенева мнението на кмета Казакова е незаконосъобразно .

„ Строителни действия се реализират единствено въз основа на годни строителни бумаги, които в тази ситуация липсват. Всяка сграда, построена без такива документи, е противозаконна и следва да бъде отстранена. “

Сезирана през 2021 година, прокуратурата не открива данни за закононарушение и отхвърля формиране на наказателно произвеждане.

Образуваното в Административен съд – Пазарджик произвеждане за оборване на разрешението за градеж е висящо към този момент четвърта година и се води от арбитър Ева Пелова по извънредно любопитен метод. След като приема няколко механически експертизи, които по неоспорим метод потвърждават неналичието на годна строителна документи, при започване на предходната година арбитър Пелова го приключва с аргумента, че жалбоподателят няма юридически интерес от обжалването . През юни 2023 година Върховен административен съд анулира определението за преустановяване и връща делото за разглеждане всъщност. От тогава до в този момент арбитър Пелова организира няколко съвещания за събиране на доказателства, некасаещи разногласието, в това число такива по отношение на парцели на жалбоподателя.

През това време, градежът е съвсем приключен, само че все по този начин противозаконен .

„ Строежите, построени без строителни бумаги, са противозаконни. Такива градежи не подлежат на легализиране, а само на унищожаване “, разясняват от правния екип на АКФ.

Според шефа на АКФ Бойко Станкушев отводът на кмета и основния проектант на Брацигово да изпълнят отговорностите си, както и дейностите на някои обществени институции, са мощно притеснителни .

„ Развитието на този проблем провокира подозрения за особено институционално отношение към Златка Добрева “ , сподели Станкушев.

„ Можем единствено да спекулираме дали претекстът за сходно отношение е роднинската връзка с Делян Добрев, само че прави усещане погазването на законодателството в ущърб на заинтригувани жители и в интерес на лице, непосредствено обвързвано с политик от най-голямата парламентарно показана партия в България. “

СГП-Лийкс #7: Времето на истината идва

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР